Трансформація біотичних компонентів гідроекосистеми Шолохівського водосховища (Дніпропетровська область) внаслідок різних чинників - Новіцький, Роман Олександрович; Novitsky, R. A.; Novitsky, R. O.; Novitskiy, R. A.; Novitskiy, R. O.; Novickii, R. A.; Novitskij, R. A.; Novitskij, R. O.; Nowicki, R. A.; Novickij, R. A.; Novitskyy, R. O.; Novitskyi, R. O.; et al. (Національний університет «Полтавська політехніка ім. Юрія Кондратюка», 2025)
В результаті комплексних ретроспективних та сучасних досліджень (2006-2024 роки) на акваторії Шолохівського водосховища (на річці Базавлук) виявлена значна трансформація біотичних компонентів гідроекосистеми. На основі аналізу сучасних супутникових знімків водосховища встановлено, що його площа у 2024 році становить 619,68 га. За період 2006-2024 роки. Шолохівське водосховище втратило 78,50 га прибережних територій, що мали рибогосподарське значення, тобто 11,24% загальної площі. Берегова лінія водойми характеризується суцільним заростанням з незначною кількістю ділянок, що вільні від рослинності. Площа заростання берегової лінії становить 95,41 га (13,66% від площі 2006 року). Зросла кількість мілководних ділянок, на яких з’являються угруповання очерету звичайного. Відзначено збільшення площі заростання мілководних ділянок рдесниками та куширом. Такі трансформації відбуваються внаслідок впливу різних чинників: постійного низького рівневого режиму водосховища (у тому числі внаслідок значної випаровуваності води), відсутності антропогенного впливу на компоненти водної екосистеми – рибогосподарської діяльності, яка здатна регулювати співвідношення рослиноїдних та хижих риб. Шляхами покращення якості водного середовища Шолохівського водосховища можуть бути: внесення змін у Положення про ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Базавлуцький прибережно-річковий комплекс», впровадження заходів біологічної меліорації. As a result of comprehensive retrospective and contemporary studies (2006-2024) carried out in the aquatic area of the Sholokhivske reservoir (on the Bazavluk river), a significant transformation of the biotic components of the hydroecosystem was revealed. Based on the analysis of current satellite images of the reservoir, its area was estimated to cover 619,68 hectares in 2024. During the period from 2006 to 2024 the Sholokhivske reservoir lost 78.50 hectares of coastal areas of fishery importance, that is, 11,24% of the total area. The coastline of the reservoir is characterized by continuous overgrowth and scarce areas free of vegetation. The area of overgrown coastline is 95,41 hectares (13,66% of the area in 2006). The number of shallow water areas where groups of lake reed appear has increased. The area of shallow water areas overgrown with Potamogeton and hornwort has expanded. Such transformations are due to the effect of various factors: the constant low water level regime of the reservoir (including due to the significant evaporation), the absence of anthropogenic impact on the components of the aquatic ecosystem – fisheries, which is able to regulate the ratio of plant-eating and predatory fish. Ways to improve the quality of the aquatic environment of the Sholokhivske reservoir can be as follows: amendments to the Regulations on the national landscape reserve «Bazavlutskyi Coastal and River Complex»; introduction of biological reclamation measures.
Transformation of biotic components of hydroecosystems of Sholokhivske reservoir (Dnipropetrovsk region) due to various factors
Новіцький Роман Олександрович https://orcid.org/0000-0001-9373-5759 Кобяков Дмитро Олександрович https://orcid.org/0000-0002-7086-8337
Keywords: Україна; Ukraine; Шолохівське водосховище; Sholokhivske reservoir; річка Базавлук; river Bazavluk; гідроекосистема; hydroecosystem; ландшафтний заказник; landscape reserve; біологічна меліорація; biological reclamation