Механізми публічного управління повоєнним відновленням сільських територій через призму аграрної політики - Мунько, Анна Юріївна; Munko, Anna (Науково-освітній інноваційний центр суспільних трансформацій, м. Чернігів, 2025)
У статті обґрунтовано роль аграрної політики у процесі повоєнного відновлення сільських територій України в умовах трансформаційних викликів і масштабних руйнувань, спричинених війною. Наголошено, що аграрна політика в сучасному контексті має розглядатися не лише як галузева, а як міждисциплінарна політика, що інтегрує елементи просторового, соціального, інституційного та екологічного розвитку. Сільські території розглянуті як об’єкт міжгалузевої політики, де аграрна виконує інтеграційну функцію у системі публічного управління післявоєнною відбудовою. У зв’язку з цим уточнено поняття «сільські території» як комплексного простору життєдіяльності, який охоплює сільське господарство, природні ресурси, інфраструктуру, людський капітал та систему локального управління. Ефективне відновлення таких територій вимагає системного, інтегрованого підходу з боку державної політики, де аграрна політика має не лише секторну, а й міжгалузеву координаційну функцію. У центрі уваги – механізми публічного управління, здатні забезпечити результативну реалізацію політик відновлення. Проаналізовано політичний контекст, що впливає на формування нових пріоритетів розвитку сільських територій, визначено організаційні передумови координації між владою, бізнесом та громадськістю, розкрито потребу у вдосконаленні нормативно-правової бази відповідно до європейських стандартів. Інституційна складова висвітлена через необхідність оновлення управлінських структур, зокрема на рівні територіальних громад. Економічні інструменти окреслено як засіб мобілізації інвестицій і міжнародної підтримки, а також важливість прозорого та аналітично обґрунтованого процесу прийняття рішень. Сформульовано підходи до інтеграції аграрної політики у ширший контекст повоєнного планування та запропоновано концептуальні орієнтири для формування нової моделі публічного управління, що відповідає завданням безпечного, інклюзивного та стійкого відновлення сільських територій The article substantiates the role of agrarian policy in the process of post-war restoration of rural areas of Ukraine in the context of transformational challenges and large-scale destruction caused by the war. It is emphasized that agrarian policy in the modern context should be considered not only as a sectoral, but as an interdisciplinary policy that integrates elements of spatial, social, institutional and environmental development. Rural areas are considered as an object of interdisciplinary policy, where agrarian policy performs an integration function in the system of public management of post-war reconstruction. In this regard, the concept of "rural areas" is clarified as a complex space of life, which includes agriculture, natural resources, infrastructure, human capital and the system of local governance. Effective restoration of such areas requires a systemic, integrated approach from the side of state policy, where agrarian policy has not only a sectoral, but also an inter-sectoral coordination function. The focus is on public administration mechanisms capable of ensuring the effective implementation of recovery policies. The political context that influences the formation of new priorities for the development of rural areas is analyzed, the organizational prerequisites for coordination between authorities, business and the public are identified, and the need for improving the regulatory framework in accordance with European standards is revealed. The institutional component is highlighted through the need to update management structures, in particular at the level of territorial communities. Economic instruments are outlined as a means of mobilizing investments and international support, as well as the importance of a transparent and analytically sound decision-making process. Approaches to integrating agricultural policy into the broader context of post-war planning are formulated and conceptual guidelines are proposed for the formation of a new model of public administration that meets the tasks of safe, inclusive and sustainable recovery of rural areas
Mechanisms of public management of post-war restoration of rural areas through the prism of agrarian policy
Keywords: повоєнне відновлення; post-war reconstruction; сільські території; rural areas; аграрна політика; agrarian policy; механізми публічного управління; public administration mechanisms; організаційний механізм; organizational mechanism; інституційний механізм; institutional mechanism; фінансові інструменти; financial instruments; сталий розвиток; sustainable development; територіальні громади; territorial communities