Prospects for restoration of Ukraine’s irrigation system - Romashchenko, Mykhailo; Ромащенко, Михайло; Faybishenko, Boris; Файбішенко, Борис; Onopriienko, Dmytro; Онопрієнко, Дмитро Михайлович; Hapich, Hennadii; Гапіч, Геннадій Васильович; Novitsky, R. A.; Novitsky, R. O.; Novitskiy, R. A.; Novitskiy, R. O.; et al. (Informa UK Limited, 2025)
Southern Ukraine is home to Europe’s biggest cluster of irrigated lands. Considering the current situation and prospective stresses from climate change in coming decades, we assess the structure and management of Ukraine’s irrigation sector, the initial steps and elements of a new strategy to restore the Kakhovka Reservoir on the Dnipro River, and the need to secure new sources of water to address the water deficit, such as a diversion from the River Danube. Південна Україна є домівкою для найбільшого в Європі кластера зрошуваних земель. Враховуючи поточну ситуацію та потенційні наслідки зміни клімату в найближчі десятиліття, ми оцінюємо структуру та управління іригаційним сектором України, початкові кроки та елементи нової стратегії відновлення Каховського водосховища на річці Дніпро, а також необхідність забезпечення нових джерел води для вирішення проблеми дефіциту води, таких як відведення води з річки Дунай.
Перспективи відновлення іригаційної системи України
Новіцький Роман Олександрович https://orcid.org/0000-0001-9373-5759
Keywords: water security; безпека водних ресурсів; climate change; зміна клімату; irrigation management; управління зрошенням; Kakhovka Dam; Каховська гребля; Dnipro River; річка Дніпро