Залежність між структурою Гуміліду та його біологічною активністю - Дьомшина, О. О.; Domshyna, O. O.; Криницька, Г.; Krynytska, H.; Ушакова, Г. О.; Ushakova, H. O.; Степченко, Лілія Михайлівна; Stepchenko, L.; Stepchenko, L. M.; Stepchenko, Lilia M.; Stepchenko, Lilia (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
Гумілід - біологічно активна добавка на основі гумінових кислот, структура якої представлена хелатними комплексами з іонами металів. Особливості його будови (ароматичні кільця, аліфатичні ланцюги та функціональні групи) забезпечують виражені антиоксидантні, адаптогенні та регуляторні властивості. Експериментальні дослідження підтверджують здатність гуміліду зв’язувати вільні радикали, покращувати енергетичний обмін, сприяти транспорту макро- і мікроелементів та активізувати репаративні процеси в організмі. Отримані дані обґрунтовують його широке застосування у ветеринарній практиці як профілактичного та лікувального засобу. Humilid - biolohichno aktyvna dobavka na osnovi huminovykh kyslot, struktura yakoi predstavlena khelatnymy kompleksamy z ionamy metaliv. Osoblyvosti yoho budovy (aromatychni kiltsia, alifatychni lantsiuhy ta funktsionalni hrupy) zabezpechuiut vyrazheni antyoksydantni, adaptohenni ta rehuliatorni vlastyvosti. Eksperymentalni doslidzhennia pidtverdzhuiut zdatnist humilidu zviazuvaty vilni radykaly, pokrashchuvaty enerhetychnyi obmin, spryiaty transportu makro- i mikroelementiv ta aktyvizuvaty reparatyvni protsesy v orhanizmi. Otrymani dani obgruntovuiut yoho shyroke zastosuvannia u veterynarnii praktytsi yak profilaktychnoho ta likuvalnoho zasobu.
Zalezhnist mizh strukturoiu Humilidu ta yoho biolohichnoiu aktyvnistiu
Степченко Лілія Михайлівна https://orcid.org/0000-0001-8509-7048
Keywords: гумілід; humilid; гумінові кислоти; huminovi kysloty; антиоксидантна активність; antyoksydantna aktyvnist; хелатні комплекси; khelatni kompleksy