Optimal doses and concentrations of mutagens for winter wheat breeding purposes. Grain quality - Nazarenko, Mykola; Назаренко, Микола Миколайович; Izboldin, Oleksandr; Іжболдін, Олександр Олександрович; Ljadska, Inna; Лядська, Інна Вікторівна; Pashchenko, Natalia; Пащенко, Наталія Олександрівна (Університет агрономічних наук і ветеринарної медицини Бухареста, 2023)
In addition to increasing grain yield, a promising direction in the use of mutagens is to obtain complex changes that increase the content and quality of grain protein. The main purpose of investigation is to develop possibilities of difference mutagen agents in induction mutants by protein content and quality, bread-making technological qualities and pathways for obtaining forms with combination of good grain production and qualities parameters. From 13 perspective high grain productive mutant lines 3 were separated out by combination of good grain quality and grain productivity on the level no less than national standard. Medium dose of gamma-rays (100 Gy) and concentrations of nitrosomethilureas (0.0125%) are effectively for mutation breeding on grain productivity and quality in complex. It is planned to conduct research for the optimal doses and concentrations of mutagens to obtain forms which are tolerant to abiotic stresses. Крім підвищення врожайності зерна, перспективним напрямком використання мутагенів є отримання комплексних змін, які підвищують вміст і якість протеїну зерна. Основною метою дослідження є розробка можливостей диференційних мутагенів у індукційних мутантів за вмістом і якістю білка, хлібопекарськими технологічними якостями та шляхами отримання форм із поєднанням показників доброї продуктивності та якості зерна. З 13 перспективи виділено високозернопродуктивні мутантні лінії 3 за поєднанням доброї якості зерна та зернової продуктивності на рівні не нижче національного стандарту. Середні дози гамма-випромінювання (100 Гр) і концентрації нітрозометилсечовини (0,0125%) ефективні для мутаційної селекції на продуктивність і якість зерна в комплексі. Планується провести дослідження оптимальних доз і концентрацій мутагенів для отримання форм, стійких до абіотичних стресів.
Оптимальні дози та концентрації мутагенів для селекції озимої пшениці. Якість зерна
Keywords: grain quality; якість зерна; mutagenesis; мутагенез; mutation breeding; мутаційна селекція; protein content; вміст білка; winter wheat; озима пшениця