Картографування забруднення атмосфери двоокисом азоту та сірки в індустріальних містах Дніпропетровської області - Криваковська, Р .В.; Kryvakovsʹka, R.; Харитонов, Микола Миколайович; Kharytonov, Mykola; Хлопова, В. М.; Khlopova, V. (Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, 2013)
Виконано порівняння максимально разових концентрацій з ГДКм.р. що свідчать про забруднення атмосфери діоксидом азоту, окисом вуглецю, сірководнем та фенолом. Відповідно до прийнятої градації забруднення атмосфери за показником ІЗА оцінено вище середнього, сумарне забруднення ґрунтів важкими металами біля металургійних комбінатів – як «помірно загрозливе». Проведено біотестування проб ґрунтів, відібраних поблизу територій підприємств металургійного і коксохімічного виробництв м. Дніпропетровська і Дніпродзержинська, що дозволило виявити знижку у масі пагонів чотири добових пагонів редису від 15 до 45 %.
Mapping of air and nitrogen sulfur pollution in industrial cities of Dnipropetrovsk region
Keywords: двооксид азоту та сірки; nitrogen dioxide and sulfuric dioxide; кислотні дощі; acid rain; моніторинг; mapping; картографування; monitoring