Стан еритропоезу корів червоної степової породи під впливом мікроелементів за умов техногенного забруднення - Шкваря, Микола Миколайович; Shkvarya, Mikola (Дніпропетровський ДАЕУ, 2014)
Встановлено, що в умовах техногенного забруднення Західного Донбасу на систему еритропоезу в корів позитивно впливають солі мікроелементів міді, цинку та кобальту як за їх окремої дії, так і при поєднанні. При цьому найбільш ефективну дію на збільшення вмісту гемоглобіну та еритроцитів у корів проявляє кобальт. Vstanovleno, shcho v umovakh tekhnohennoho zabrudnennia Zakhidnoho Donbasu na systemu erytropoezu v koriv pozytyvno vplyvaiut soli mikroelementiv midi, tsynku ta kobaltu yak za yikh okremoi dii, tak i pry poiednanni. Pry tsomu naibilsh efektyvnu diiu na zbilshennia vmistu hemohlobinu ta erytrotsytiv u koriv proiavliaie kobalt.
Stan erytropoezu koriv chervonoi stepovoi porody pid vplyvom mikroelementiv za umov tekhnohennoho zabrudnennia
Шкваря Микола Миколайович https://orcid.org/0000-0001-7279-3642
Keywords: корови; korovy; техногенне забруднення; tekhnohenne zabrudnennia; Західний Донбас; Zakhidnyi Donbas; еритропоез; erytropoez; мідь; mid; цинк; tsynk; кобальт; kobalt; кров; krov