Інструментальне забезпечення автоматизації облікових та управлінських процесів засобами електронних таблиць - Нужна, Світлана Анатоліївна; Nuzhna, Svitlana; Мороз, Світлана Іванівна; Moroz, Svitlana (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У статті досліджено можливості використання електронних таблиць, зокрема зведених таблиць Microsoft Excel, у процесі автоматизації облікових та управлінських завдань на підприємствах. Обґрунтовано переваги використання зведених таблиць для оперативного опрацювання великих масивів даних, формування структурованої аналітичної інформації та підвищення точності управлінської звітності. Детально проаналізовано функціональні можливості Pivot Tables, включаючи агрегування, групування, фільтрацію, створення обчислюваних полів і візуалізацію показників. Наведені практичні приклади демонструють ефективність інструментарію під час контролю залишків, аналізу браку продукції та оцінювання результатів діяльності менеджерів. Підкреслено важливість використання інструментів Excel як доступного засобу аналітичної підтримки управління без значних фінансових витрат. Зазначено, що подальший розвиток автоматизації пов’язаний з інтеграцією електронних таблиць із сучасними BI-системами та застосуванням макросів. U statti doslidzheno mozhlyvosti vykorystannia elektronnykh tablyts, zokrema zvedenykh tablyts Microsoft Excel, u protsesi avtomatyzatsii oblikovykh ta upravlinskykh zavdan na pidpryiemstvakh. Obgruntovano perevahy vykorystannia zvedenykh tablyts dlia operatyvnoho opratsiuvannia velykykh masyviv danykh, formuvannia strukturovanoi analitychnoi informatsii ta pidvyshchennia tochnosti upravlinskoi zvitnosti. Detalno proanalizovano funktsionalni mozhlyvosti Pivot Tables, vkliuchaiuchy ahrehuvannia, hrupuvannia, filtratsiiu, stvorennia obchysliuvanykh poliv i vizualizatsiiu pokaznykiv. Navedeni praktychni pryklady demonstruiut efektyvnist instrumentariiu pid chas kontroliu zalyshkiv, analizu braku produktsii ta otsiniuvannia rezultativ diialnosti menedzheriv. Pidkresleno vazhlyvist vykorystannia instrumentiv Excel yak dostupnoho zasobu analitychnoi pidtrymky upravlinnia bez znachnykh finansovykh vytrat. Zaznacheno, shcho podalshyi rozvytok avtomatyzatsii poviazanyi z intehratsiieiu elektronnykh tablyts iz suchasnymy BI-systemamy ta zastosuvanniam makrosiv.
Instrumentalne zabezpechennia avtomatyzatsii oblikovykh ta upravlinskykh protsesiv zasobamy elektronnykh tablyts
Keywords: електронні таблиці; elektronni tablytsi; зведені таблиці; zvedeni tablytsi; зведена діаграма; zvedena diahrama; управлінський облік; upravlinskyi oblik; аналіз даних; analiz danykh; інструментальне забезпечення; instrumentalne zabezpechennia; автоматизація процесів; avtomatyzatsiia protsesiv