Сучасний стан та перспективи розвитку ставового рибництва в Дніпропетровській області - Полтавець, В. В.; Poltavets, V. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Дипломна робота присвячена комплексному аналізу сучасного стану та обґрунтуванню перспектив розвитку ставового рибництва в Дніпропетровській області в умовах воєнних дій, кліматичних змін та імпортної залежності. У роботі досліджено історію розвитку ставового рибництва у світі та в Україні, біологічні та технологічні особливості галузі (видовий склад, біотехніка розведення, годівля, гідрохімія ставів), нормативно-правову базу регулювання аквакультури. Проведено детальний аналіз динаміки виробництва продукції ставового рибництва в Дніпропетровській області за період 2013–2025 рр., економічних показників діяльності господарств (собівартість, рентабельність, продуктивність праці), а також впливу повномасштабного вторгнення російської федерації, наслідків підриву Каховської ГЕС та кліматичних факторів. На основі даних переддипломної практики в 8 ставових господарствах, офіційної статистики, виробничої звітності та власного анкетування 14 керівників підприємств виявлено ключові проблеми галузі: високу собівартість кормів (62–68 % витрат), низький рівень інтенсифікації виробництва, погіршення гідрохімічного режиму ставків, дефіцит кваліфікованих кадрів та застарілу матеріально-технічну базу. Обґрунтовано перспективи розвитку галузі через перехід на інтенсивні технології вирощування, впровадження прецизійного (точного) кормування, систем аерації води, рециркуляційних систем аквакультури (RAS), цифрового моніторингу параметрів водойм та оптимізацію біомеліоративної полікультури. Розроблено прогнозні показники розвитку ставового рибництва області до 2030 року (зростання обсягу виробництва до 6,5 тис. т, урожайності – до 20,5 ц/га, рентабельності – до 38 %). Практичне значення роботи полягає в розробці конкретних рекомендацій для ставових господарств та органів влади щодо підвищення ефективності, екологічної безпеки та конкурентоспроможності галузі. Обсяг роботи: 69 сторінок, 13 таблиць, 8 рисунків. The bachelor's thesis is devoted to the comprehensive analysis of the current state and substantiation of prospects for the development of pond fish farming in Dnipropetrovsk region under conditions of military actions, climate change and import dependence. The work examines the history of pond fish farming in the world and Ukraine, biological and technological features of the industry (species composition, breeding biotechnology, feeding, hydrochemistry of ponds), and the regulatory framework of aquaculture in Ukraine. A detailed analysis of the dynamics of pond fish production in Dnipropetrovsk region for 2013–2025 was conducted, including economic indicators of enterprises (cost price, profitability, labor productivity) and the impact of full-scale Russian invasion, consequences of the Kakhovka HPP explosion, and climatic factors. Based on pre-graduation practice data from 8 pond farms, official statistics, production reports, and a survey of 14 farm managers, the key problems of the industry were identified: high feed costs (62–68 % of expenses), low level of production intensification, deterioration of the hydrochemical regime of ponds, shortage of qualified personnel, and outdated material and technical base. Prospects for the development of the industry are substantiated through the transition to intensive cultivation technologies, implementation of precision feeding, water aeration systems, recirculating aquaculture systems (RAS), digital monitoring of water bodies, and optimization of biomeliorative polyculture. Forecast indicators for the development of pond fish farming in the region until 2030 have been developed (increase in production volume to 6.5 thousand tons, productivity – up to 20.5 centners/ha, profitability – up to 38 %). Practical significance of the work lies in the development of specific recommendations for pond farms and local authorities to increase efficiency, environmental safety, and competitiveness of the industry. Volume of the thesis: 69 pages, 13 tables, 8 figures.
Suchasnyi stan ta perspektyvy rozvytku stavovoho rybnytstva v Dnipropetrovskii oblasti
Keywords: ставове рибництво; pond fish farming; аквакультура; aquaculture; Дніпропетровська область; Dnipropetrovsk region; короп; carp; інтенсифікація; intensification; рибопродуктивність; fish productivity; економічна ефективність; economic efficiency