Використання живлення риб на прикладі коропа (Cyprinus carpio L.) в умовах забруднення хімічними речовинами водного середовища - Булейко, Алла Андріївна; Buleyko, A. A.; Buleyko, Alla; Buleyko, А.; Buleiko, Alla (My University, 2025)
Представлено результати досліджень впливу живлення на рибу та розробка методів для поліпшення харчових властивостей риби, що стає актуальнішими, враховуючи зміни в органах коропових риб на різних рівнях життя під впливом солей тяжких металів. Об’єктами досліджень були використані цьоголітки коропа (Cyprinus carpio L.). Детальний аналіз вказує на те, що врахування впливу токсичних речовин на живлення риб є необхідним для забезпечення їхнього здоров'я та оптимальної рибопродукції. Розробка нових стратегій живлення та використання спеціальних добавок стає ключовим аспектом не лише для покращення якості продукції, але і для забезпечення відповідності стандартам безпеки та екологічної стійкості у галузі аквакультури та рибного господарства. Такі дослідження визначають нові шляхи для створення стійких та здорових рибних популяцій, сприяючи в узгодженому розвитку агропромислового сектору та збереженню екосистем водних ресурсів. Predstavleno rezultaty doslidzhen vplyvu zhyvlennia na rybu ta rozrobka metodiv dlia polipshennia kharchovykh vlastyvostei ryby, shcho staie aktualnishymy, vrakhovuiuchy zminy v orhanakh koropovykh ryb na riznykh rivniakh zhyttia pid vplyvom solei tiazhkykh metaliv. Obiektamy doslidzhen buly vykorystani tsoholitky koropa (Cyprinus carpio L.). Detalnyi analiz vkazuie na te, shcho vrakhuvannia vplyvu toksychnykh rechovyn na zhyvlennia ryb ye neobkhidnym dlia zabezpechennia yikhnoho zdorovia ta optymalnoi ryboproduktsii. Rozrobka novykh stratehii zhyvlennia ta vykorystannia spetsialnykh dobavok staie kliuchovym aspektom ne lyshe dlia pokrashchennia yakosti produktsii, ale i dlia zabezpechennia vidpovidnosti standartam bezpeky ta ekolohichnoi stiikosti u haluzi akvakultury ta rybnoho hospodarstva. Taki doslidzhennia vyznachaiut novi shliakhy dlia stvorennia stiikykh ta zdorovykh rybnykh populiatsii, spryiaiuchy v uzghodzhenomu rozvytku ahropromyslovoho sektoru ta zberezhenniu ekosystem vodnykh resursiv.
Vykorystannia zhyvlennia ryb na prykladi koropa (Cyprinus carpio L.) v umovakh zabrudnennia khimichnymy rechovynamy vodnoho seredovyshcha
Булейко Алла Андріївна http://orcid.org/0000-0002-1476-7232
Keywords: короп; korop; важкі метали; vazhki metaly; хімічні речовини; khimichni rechovyny; метаболізм; metabolizm