Проблеми забезпечення прав і свобод людини в умовах цифровізації системи публічного управління - Коломоєць, Юлія Олександрівна; Kolomoiets, Yuliia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
У статті проаналізовані проблеми забезпечення прав і свобод людини в умовах цифровізації системи публічного управління. Сучасне суспільство характеризується глобальним процесом цифровізації та зміною соціальних та економічних відносин. Обґрунтовано, що на сьогодні змінюється контекст забезпечення прав і свобод людини в умовах цифровізації системи публічного управління. Цифровізація соціального життя призвела до появи раніше невідомих так званих цифрових прав. Під цифровими правами розуміються права людей на доступ, використання, створення та публікацій цифрових творів, на доступ та використання комп'ютерів та інших електронних пристроїв, а також комунікаційних мереж, зокрема мережі Інтернет, те, що можна назвати саме digital law. Однак, існує і проблема у забезпечення прав і свобод людини, яка пов’язана з цифрової нерівністю та неможливістю реалізувати свої базові права та обов’язки через інформаційно-комунікаційні технології. Існує проблема про правомірне розмежування інтересів користувача, що обстоює своє право на таємницю особистого листування та особистого життя, але водночас активно використовує мережеві послуги. Інша проблема пов'язана з тим, що розробники технологічного функціоналу мереж не завжди можуть упевнено прогнозувати наслідки використання своїх розробок. Крім того, назріла потреба у підготовці та перепідготовці працівників органів публічного управління для того, щоб забезпечити їхню залученість до інформаційної сфери. У досліджені доведено, що найважливішим стратегічним завданням держави у нових технологічних умовах має стати забезпечення захисту права і свободи людини і громадянина незалежно від умов їх реалізації. Враховуючи зазначене, на сьогодні змінюються підходи до забезпечення прав та свобод людини в умовах цифровізації системи публічного управління. Виникають нові проблеми, пов’язані із забезпечення прав та свобод людини, які не врегульовані у чинному законодавстві. The article analyzes the problems of ensuring human rights and freedoms in the conditions of digitalization of the public administration system. Modern society is characterized by the global process of digitization and changes in social and economic relations. The author substantiates that today the context of ensuring human rights and freedoms is changing in the conditions of digitalization of the public administration system. Digitalization of social life has led to the emergence of previously unknown so-called digital rights. Digital rights mean the rights of people to access, use, create and publish digital works, to access and use computers and other electronic devices, as well as communication networks, in particular the Internet, what can be called digital law. However, there is also a problem in ensuring human rights and freedoms, which is related to digital inequality and the inability to realize one's basic rights and responsibilities through information and communication technologies. There is a problem of legitimate separation of interests of the user who asserts his right to privacy of personal correspondence and personal life, but at the same time actively uses network services. Another problem is related to the fact that the developers of the technological functionality of networks cannot always reliably predict the consequences of using their developments. In addition, there is a ripe need for training and retraining of employees of public administration bodies in order to ensure their involvement in the information sphere. The study proved that the most important strategic task of the state in new technological conditions should be to ensure the protection of the rights and freedoms of man and citizen, regardless of the conditions of their implementation. Taking into account the above, today the approaches to ensuring human rights and freedoms in the conditions of digitalization of the public administration system are changing. New problems arise related to ensuring human rights and freedoms, which are not regulated in the current legislation.
Problems of ensuring human rights and freedoms in the conditions of digitalization of the public administration system
Keywords: забезпечення прав і свобод людини; ensuring human rights and freedoms; глобалізація; globalization; цифровізація суспільства; digitalization of society; цифровізація; digitalization; цифровізація публічного управління; digitalization of public administration; цифрова нерівність; digital inequality; забезпечення прав і свобод в Інтернет-просторі; ensuring rights and freedoms in the Internet space