Показники ремонтної технологічності деталей шестеренного насоса модифікації НШ-К гідравлічної системи трактора. - Мельянцов, П. Т.; Melyantsov, P.; Лосіков, О. М.; Losikov, O.; Сидоренко, В. К.; Sidorenko, V. (Pro Conference, Scientific and Technological Revolution of the XXI Century: Conference Proceedings., 2025)
В роботі розглядаються питання з визначення показників ремонтної технологічності деталей шестеренного насоса, які впливають на коефіцієнт відновленності деталей, трудомісткості відновлювальних операцій і собівартості ремонту гідроагрегату. Поставлена мета досягається визначенням ймовірнісної оцінки технічного стану деталей качаючого вузла насоса, та врахуванням пристосованості їх конструкції і технології виготовлення до відновлення, складності ремонтного обладнання та економічної доцільності ремонту. Отримані результати показали, що показник ймовірності технічного стану деталей, які являються потребують ремонту,знаходиться в інтервалі 0,93…0,96. На ремонтну технологічність деталей, крім конструктивних особливостей, має вагомий вплив показник складності обладнання, який формує трудомісткість допоміжних операцій технологічного процесу. Резервом покращення показників ремонтної технологічності деталей слід вважати впровадження механізації виконання основних робі та використання прогресивних способів відновлення деталей. V roboti rozghliadaiutsia pytannia z vyznachennia pokaznykiv remontnoi tekhnolohichnosti detalei shesterennoho nasosa, yaki vplyvaiut na koefitsiient vidnovlennosti detalei, trudomistkosti vidnovliuvalnykh operatsii i sobivartosti remontu hidroahrehatu. Postavlena meta dosiahaietsia vyznachenniam ymovirnisnoi otsinky tekhnichnoho stanu detalei kachaiuchoho vuzla nasosa, ta vrakhuvanniam prystosovanosti yikh konstruktsii i tekhnolohii vyhotovlennia do vidnovlennia, skladnosti remontnoho obladnannia ta ekonomichnoi dotsilnosti remontu. Otrymani rezultaty pokazaly, shcho pokaznyk ymovirnosti tekhnichnoho stanu detalei, yaki yavliaiutsia potrebuiut remontu,znakhodytsia v intervali 0,93…0,96. Na remontnu tekhnolohichnist detalei, krim konstruktyvnykh osoblyvostei, maie vahomyi vplyv pokaznyk skladnosti obladnannia, yakyi formuie trudomistkist dopomizhnykh operatsii tekhnolohichnoho protsesu. Rezervom pokrashchennia pokaznykiv remontnoi tekhnolohichnosti detalei slid vvazhaty vprovadzhennia mekhanizatsii vykonannia osnovnykh robi ta vykorystannia prohresyvnykh sposobiv vidnovlennia detalei.
Pokaznyky remontnoi tekhnolohichnosti detalei shesterennoho nasosa modyfikatsii NSh-K hidravlichnoi systemy traktora.
Keywords: гідравлічна система; hidravlichna systema; шестеренний насос; shesterennyi nasos; ремонтна технологічність; remontna tekhnolohichnist; ремонт; remont; відновлення; vidnovlennia