Winter wheat mutations by plant height and structure caused by chemical supermutagens - Назаренко, Микола Миколайович; Nazarenko, Mykola; Горщар, Владислав Іванович; Horshchar, Vladyslav; Лихолат, Юрій Васильович; Lykholat, Yury; Коваленко, Володимир Васильович; Kovalenko, Vlаdіmyr (Університет агрономічних наук и ветеринарної медицины Бухареста, 2020)
Завданнями наших досліджень є опис варіацій за допомогою мутацій сучасної архітектури стовбура Українські сорти озимої пшениці завдяки взаємодії з концентрацією мутагену та генотипом-мутагеном взаємодія специфічна. Досліджувались також агрономічні мутації, такі як короткий стебло, карлики та напівкарлики. Отримані нові перспективні лінії мутантів з точки зору програми розведення мутацій. Основні компоненти для успішним розведенням мутацій була взаємодія генотип-мутаген (завдяки факторному аналізу). Шляхом мутації відбувається (у сенсі швидкості мутації та спектрів) генотипи можна розділити на дві групи. У першій групі лише сорти, які отримані з нітрозоалкілсечовиною. У другої групи інші шість сортів. Нітрозоалкілсечовини були менш корисними для отримання мутацій архітектурою рослин для будь-яких сортів. Вищий рівень мутації короткоствольних та напівкарликів був індукується ЯМУ 0,025%. Напівкарлики як значення мутацій відповідали на дію нітрозоалкілсечовини взаємодією генотипмутагену.The objectives of our investigations are to describe the variation by mutations of stem architecture of the modern Ukrainian winter wheat varieties due to their interactions with mutagen concentration and genotype-mutagen interaction specific. Agronomic-value mutations like as short stem, dwarfs and semi-dwarfs have been investigated too. New perspective mutant lines have been obtained in terms of mutation breeding program. Main components for mutation breeding successful was genotype-mutagen interaction (due to factor analyses). By mutation occurs (in sense of mutation rate and spectra) genotypes can be subdivided on two groups. At the first group only varieties, which obtained with nitrosoalkylurea were observed. At second group other six varieties. Nitrosoalkylurea were less useful for obtaining mutations by plant architecture for any varieties. Higher level of short-stem and semi-dwarfs mutation were inducted by NMU 0.025%. Semi-dwarfs as mutations significance responded to nitrosoalkylurea action by genotypemutagen interaction.
МУТАЦІЇ ОЗИМОЇ ПШЕНИЦІ ПО ВИСОТІ І СТР РОСЛИН, ВИКЛИКАНІ ХІМІЧНИМИ СУПЕРМУТАГЕНАМИ
Keywords: озима пшениця; winter wheat; хімічний мутагенез; chemical mutagenesis; висота та структура рослини; plant height and structure; нітрозоалкілсечовини; nitrosoalkylureas