Матеріальні наслідки від травматизму та захворювань під час професійної діяльності на виробництві - Дідур, Катерина Миколаївна; Didur, Kateryna; Дмитрюк, Світлана Петрівна; Dmitryuk, Svitlana (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`, 2024)
Охорона життя й здоров'я працюючих має важливе соціальне та економічне значення, Здоров'я працюючих є національним багатством держави оскільки має вплив на працездатність людини, її добробут і подальший розвиток технічного процесу. На вітчизняних підприємствах існує велика кількість загроз для здоров'я та життя працівників. Відповідальність за можливі негативні наслідки несуть як працівники, так і роботодавці, так і держава, яка регулює відносини між робітниками та роботодавцями з приводу охорони праці, а також визначає міру відповідальності та покарання за спричинені виробничою діяльністю травми та захворювання. Обов'язком кожного робітника є детальнее вивчення та дотримання правил безпеки на виробництві. А завданням роботодавців є надання безпечних умов праці, а також компенсація працівникові наслідків надзвичайних ситуацій, забезпечення медичними та лікувально-профілактичними послугами. Травматизм на виробництві невипадково почали прирівнювати до національного лиха. Він завдає не лише багато горя і страждань конкретним людям, їхнім рідним та близьким, а й безпосередньо впливає на економіку країни, бо ці особисті трагедії зливаються в чималі суспільні втрати, негативно позначаються на рівні життя народу. Поліпшення умов праці, зниження випадків виробничого травматизму, а також випадків професійної захворюваності має не лише соціальний, а й економічний ефект, так як результати роботи з охорони праці призводять до збільшення фонду робочого часу, підвищення ефективності використання обладнання, зменшення плинності кадрів, зменшення витрат на пільги і компенсації за несприятливі умови праці, скорочення видатків, пов'язаних з виробничим травматизмом і захворюваністю працівників тощо. Реалізація заходів, спрямованих на поліпшення умов праці, зниження виробничого травматизму та професійної захворюваності потребує затрат і часто досить суттєвих, які зумовлюють збільшення собівартості продукції, зменшення доходів, що негативно сприймається багатьма роботодавцями. Можливі витрати підприємства на охорону праці складаються з: додаткові до страхових відшкодування потерпілим у наслідок травм і професійних захворювань; пільгиі компенсації працюючим у важких і шкідливих умовах праці; витрати на профілактику травматизму і професійних захворювань; витрати на ліквідацію наслідків аварій і нещасних випадків на виробництві, а також штрафи та інші відшкодування. Protecting the life and health of workers has an important social and economic significance, the health of workers is the national wealth of the state because it has an impact on a person's ability to work, his well-being and the further development of the technical process. There are a large number of threats to the health and life of employees at domestic enterprises. The responsibility for possible negative consequences is borne by both employees and employers, a s well as the state, which regulates relations bet ween workers and employers regarding occupational health and safety, and also determines the extent of responsibility and punishment for injuries and diseases caused by industrial activities. It is the duty of every worker to study and observe the safety rules at work. And the task of employers is to provide safe working conditions, as well as to compensate the employee for the consequences of emergency situations, to provide medical and medical and preventive services. It was not by chance that occupational injuries were equated with a national disaster. It causes not only alot of grief and suffering to specific people, their relatives and friends, but also directly affects the economy of the country , because these personal tragedies merge i not considerable social losses, negatively affect the standard of living of the people. Improvement of working conditions, reduction of cases of industrial injuries, as well as cases of occupational disease has not only a social, but also an economic effect, as the results of labor protection work lead to an increase in the working time fund, an increase in the efficiency of the use of equipment, a decrease in st aff turnover er, a decrease in costs for benefits and compensation ns for unfavorable working conditions, reduction of expenses related to industrial injuries and illness of employees, etc. The implementation of measures aimed at improving working conditions, reducing industrial injuries and occupational diseases requires costs, and often quite significant ones, which lead to an increase in the cost of production, a decrease in income, which is negatively perceived by many employers who consider such costs useless. Possible costs of the enterprise for labor protection consist of: additional to insurance compensations for victims of injuries and occupational diseases; benefits and compensations for workers in difficult and harmful working conditions; expenses for the prevention of injuries and occupational diseases; expenses for eliminating the consequences of accidents and accidents at work, as well as fines and other compensations.
Material consequences of injuries and illnesses during professional activities in production
Keywords: охорона праці; labor protection; витрати на охорону праці; expenses for labor protection; складові матеріальних затрат; components of material costs; чинне законодавство; current legislation; соціальна ефективність; social efficiency; економічне значення; economic value