Ефективні методи лікування бабезіозу у собак - Сороколіт, Л. Ю.; Sorokolit, L. Yu. (Держ. біотехнологічний ун-т, 2024)
Дослідивши стан тварин та методи лікування, можна зробити певні висновки. Фізіологічні показники тварин, хворих на бабезіоз, були ідентичними: це гарячка, пронос, анемічність слизових оболонок з подальшою іктеричністю, млявість, відсутність апетиту. Згідно лабораторному дослідженню крові, у всіх тварин відмічалися: олігоцитемія, олігохромемія, зниження гематокритного показнику, білірубінемія, та підвищення ШОЕ. Перш за все, при лікуванні тварин застосовувався препарат Імідопіран, який є ефективним при лікуванні паразитарних захворювань крові. Окрім нього, використовували симптоматичну терапію, яка направлена на підтримання та регуляцію норм фізіологічних показників. Лікування бабезіозу покаже гарні результати при своєчасній діагностиці захворювання та нагляду за твариною. Профілактикою є регулярна обробка тварин від ектопаразитів та обробка території, де вони утримуються. Doslidyvshy stan tvaryn ta metody likuvannia, mozhna zrobyty pevni vysnovky. Fiziolohichni pokaznyky tvaryn, khvorykh na babezioz, buly identychnymy: tse hariachka, pronos, anemichnist slyzovykh obolonok z podalshoiu ikterychnistiu, mliavist, vidsutnist apetytu. Zghidno laboratornomu doslidzhenniu krovi, u vsikh tvaryn vidmichalysia: olihotsytemiia, olihokhromemiia, znyzhennia hematokrytnoho pokaznyku, bilirubinemiia, ta pidvyshchennia ShOE. Persh za vse, pry likuvanni tvaryn zastosovuvavsia preparat Imidopiran, yakyi ye efektyvnym pry likuvanni parazytarnykh zakhvoriuvan krovi. Okrim noho, vykorystovuvaly symptomatychnu terapiiu, yaka napravlena na pidtrymannia ta rehuliatsiiu norm fiziolohichnykh pokaznykiv. Likuvannia babeziozu pokazhe harni rezultaty pry svoiechasnii diahnostytsi zakhvoriuvannia ta nahliadu za tvarynoiu. Profilaktykoiu ye rehuliarna obrobka tvaryn vid ektoparazytiv ta obrobka terytorii, de vony utrymuiutsia.
Efektyvni metody likuvannia babeziozu u sobak
Keywords: бабезіоз; babezioz; лікування тварин; likuvannia tvaryn; паразитарні захворювання крові; parazytarni zakhvoriuvannia krovi