Чисельне моделювання барабанного протруювача насіння - Рудь, Тимофій Артурович; Rud, Tymofii Arturovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У роботі досліджено процес протруєння насіння з використанням барабанного протруювача, проведено аналіз сучасних методів та обладнання для обробки посівного матеріалу. В аналітичній частині визначено закономірності руху насіння в обертовому барабані та взаємодії робочої рідини з поверхнею насінини, розраховано оптимальні параметри розпилення, що забезпечують рівномірне покриття та мінімальні втрати протруйника. Методика чисельного моделювання дозволила побудувати сіткові та фізичні моделі, провести симуляцію процесу оброблення насіння та оптимізувати режими роботи барабана, враховуючи параметри частинок і рідини. Результати моделювання підтвердили ефективність запропонованих режимів та дозволили підвищити рівномірність нанесення препарату. Оцінено економічну ефективність удосконаленого барабанного протруювача, показано значне зниження витрат рідини, енергії та трудомісткості, а також підвищення врожайності та якості насіння. Робота містить рекомендації щодо експлуатації, безпечної роботи та охорони праці під час обробки насіння. U roboti doslidzheno protses protruiennia nasinnia z vykorystanniam barabannoho protruiuvacha, provedeno analiz suchasnykh metodiv ta obladnannia dlia obrobky posivnoho materialu. V analitychnii chastyni vyznacheno zakonomirnosti rukhu nasinnia v obertovomu barabani ta vzaiemodii robochoi ridyny z poverkhneiu nasinyny, rozrakhovano optymalni parametry rozpylennia, shcho zabezpechuiut rivnomirne pokryttia ta minimalni vtraty protruinyka. Metodyka chyselnoho modeliuvannia dozvolyla pobuduvaty sitkovi ta fizychni modeli, provesty symuliatsiiu protsesu obroblennia nasinnia ta optymizuvaty rezhymy roboty barabana, vrakhovuiuchy parametry chastynok i ridyny. Rezultaty modeliuvannia pidtverdyly efektyvnist zaproponovanykh rezhymiv ta dozvolyly pidvyshchyty rivnomirnist nanesennia preparatu. Otsineno ekonomichnu efektyvnist udoskonalenoho barabannoho protruiuvacha, pokazano znachne znyzhennia vytrat ridyny, enerhii ta trudomistkosti, a takozh pidvyshchennia vrozhainosti ta yakosti nasinnia. Robota mistyt rekomendatsii shchodo ekspluatatsii, bezpechnoi roboty ta okhorony pratsi pid chas obrobky nasinnia.
Chyselne modeliuvannia barabannoho protruiuvacha nasinnia
Keywords: барабанний протруювач; barabannyi protruiuvach; протруєння насіння; protruiennia nasinnia; чисельне моделювання; chyselne modeliuvannia; розпилення робочої рідини; rozpylennia robochoi ridyny; рівномірність покриття; rivnomirnist pokryttia