Managing supply chains amidst geopolitical instability - Bratko, Oleksandr; Братко, Олександр; Gukaliuk, Andrii; Гукалюк, Андрій; Shyfrina, Nadiia; Шифріна, Надія; Kadyrus, Iryna; Кадирус, Ірина Григорівна (Semsa, Словацька Республіка, ЄС, 2025)
The stable functioning of global logistics supply chains is a necessary condition for meeting consumer needs, developing production and growing the economy as a whole around the world. The current situation with global economic uncertainty is seriously testing the sustainability of international supply chains, revealing their vulnerabilities and the need for diversification. The study aims to analyse the transformation of global supply chains in the context of geopolitical changes to substantiate adequate directions and tools for managing and optimising logistics processes to achieve a competitive advantage in a dynamic business environment caused by geopolitical uncertainty using modern supply chain management platforms. The study is based on theoretical and statistical data and comparative analysis to identify the impact of global geopolitical changes on supply chain management. The publication explores the world economy’s challenges due to changes in global trade relations caused by factors, including the pandemic and military conflicts. It is proved that the dynamics of international associations and the growth of protectionist policies are the driving forces that lead to the destabilisation of global supply chains and the intensification of trade contradictions. The study identifies ways to optimise global supply chains, considering integrating digital technology tools into supply chains, which can provide more accurate tracking of goods, increase transparency of operations and reduce the risks of counterfeiting and fraud. Стабільне функціонування глобальних логістичних ланцюгів поставок є необхідною умовою для задоволення потреб споживачів, розвитку виробництва та зростання економіки в цілому в усьому світі. Сучасна ситуація з глобальною економічною невизначеністю серйозно випробовує стійкість міжнародних ланцюгів поставок, виявляючи їх вразливості та необхідність диверсифікації. Метою дослідження є аналіз трансформації глобальних ланцюгів поставок у контексті геополітичних змін для обґрунтування адекватних напрямків та інструментів управління та оптимізації логістичних процесів для досягнення конкурентної переваги в динамічному бізнес-середовищі, спричиненому геополітичною невизначеністю, з використанням сучасних платформ управління ланцюгами поставок. Дослідження базується на теоретичних та статистичних даних та порівняльному аналізі для виявлення впливу глобальних геополітичних змін на управління ланцюгами поставок. У публікації досліджуються виклики світової економіки через зміни у світових торговельних відносинах, спричинені такими факторами, як пандемія та військові конфлікти. Доведено, що динаміка міжнародних об'єднань та зростання протекціоністської політики є рушійними силами, що призводять до дестабілізації глобальних ланцюгів поставок та загострення торговельних суперечностей. У дослідженні визначено шляхи оптимізації глобальних ланцюгів поставок, враховуючи інтеграцію цифрових технологічних інструментів у ланцюги поставок, що може забезпечити більш точне відстеження товарів, підвищити прозорість операцій та зменшити ризики контрафакту та шахрайства.
Управління ланцюгами поставок в умовах геополітичної нестабільності
Keywords: global supply chains; глобальні ланцюги поставок; supply chain management; управління ланцюгами поставок; uncertainty; невизначеність; risks; ризики; supply chain optimization; оптимізація ланцюгів поставок