Агроекологічне обґрунтування ведення органічного землеробства в Херсонській області - Бреус, Денис Сергійович; Breus, Denys Serhiiovych (Дніпровський державний аграрно–економічний університет, 2018)
На підставі досліджень екологічної моделі ушкодження біологічних об´єктів (свиней) ксенобіотиками через забруднені корми, доведена ефективність екологічно безпечного технологічного прийому для відновлення продуктивності тварин, виробництва екологічно чистої свинини у господарствах,де використовують корми з підвищеним вмістом Плюмбуму і Кадмію. Отримані дані дають можливість передбачати вплив ксенобіотиків, зокрема Плюмбуму і Кадмію на продуктивність свиней, їх фізіологічний стан, якість свинини, їх міграцію, перерозподіл у організмі, концентрацію у внутрішніх органах, що необхідно знати при проведенні екологічної експертизи технологій і встановленні меж стійкості екологічних систем та їх компонентів до різних техногенно-антропогенних навантажень. Робота має велике практичне значення як у виробництві так і в навчальному процесі.
Agroecological substantiation of conducting organic farming in the Kherson region
Keywords: органічне землеробство; organic agriculture; ґрунти; soils; агроекологічний стан; agroecological state; агрохімічні та еколого-токсикологічні властивості; agrochemical and ecological-toxicological properties; просторово-часова динаміка; spatial-temporal dynamics