Серопревалентність Lawsonia intracellularis серед поголів’я свинарських господарств України - Єрмоленко, О. М.; Ermolenko, A. N.; Айшпур, О. Є.; Aуshpur, E. E.; Муштук, І. Ю.; Mushtuk, I. U.; Гуменюк, В. В.; Gumeniuk, V. V.; Уховський, В. В.; Ukhovsky, V. V.; Глебенюк, Володимир Володимирович; Glebenyuk, Volodymyr; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Визначено серопревалентність Lawsonia intracellularis серед поголів’я свинарських господарств України. Дослідження проведено в лабораторіях Інституту ветеринарної медицини НААН (Україна) та у свинарських господарствах. Досліджено 653 проби сироваток крові свиней різних вікових груп із 17 вітчизняних ферм із маточним поголів’ям 40,456 тис. свиноматок. Аби визначити серопревалентність, використано тест-систему для імуноферментного аналізу (ІФА) на основі моноклональних антитіл bioScreen Ileitis Antibody Test ELISA Svanovir®Lawsonia intracellularis виробництва Boehringer Ingelheim Svanova. Серологічними дослідженнями підтверджено, що збудник циркулює в стадах. Виявлено 46,4% серопозитивних тварин. В усіх досліджуваних фермах виявлено серопозитивних свиней, а саме: серед свиноматок – 74,0%, ремонтних свинок – 79,6%, поросят на дорощуванні 2,5% та свиней на відгодівлі – 59,8%. Високий рівень серопревалентності серед ремонтних свинок та свиноматок 1-го опоросу свідчить про циркуляцію збудника в стаді, а також прояв захворюваності у групі відгодівлі, де найвищий показник позитивних зразків сироваток крові. Із 17 досліджених ферм тільки в одній не виявлено серопозитивних тварин. За нашими спостереженнями, у свинарських господарствах України проліферативна ентеропатія свиней має ознаки хронічного перебігу й особливо поширена у свинокомплексах, до яких завозять ремонтне поголів’я з-за кордону, де заборонено або існують обмеження щодо застосування антибіотиків у господарствах-донорах. Результати серологічних досліджень підтверджують висновок про збільшення поширення хвороби у свинарських господарствах України. Порівняно із 2015 роком відсоткова кількість серопозитивних тварин збільшилася майже на 10%. Типовий серологічний профіль щодо Lawsonia intracellularis, характерний для досліджуваних нами господарств, дозволяє з’ясувати, для яких вікових груп свиней та на який технологічний період вирощування тварин потрібно розробляти та впроваджувати заходи лікування та профілактики хвороби. Для контролю захворювання рекомендовано проводити постійний моніторинг благополуччя господарства щодо ілеїту (надсилати, крім проб фекалій для дослідження в полімеразній ланцюговій реакції, сироватки крові для дослідження в ІФА). To study the seroprevalence of Lawsonia intracellularis among the pig livestock of Ukraine. The research was conducted in the laboratories of the Institute of Veterinary Medicine of NAAS and in pig farms. Were studied 653 samples of pigs’ serum of different age groups from17 pig farms with breeding stock of 40 456 sows. To study seroprevalence was used a test system for enzyme-linked immunosorbent assay based on monoclonal antibodies bioScreen Ileitis Antibody Test ELISA Svanovir®Lawsonia intracellularis (Boehringer Ingelheim Svanova). Serological tests have provided evidence that the pathogen was circulating in the herd. According to the research results, 46.4% of seropositive animals were found. Seropositive pigs were found in all studied farms, namely – among sows – 74.0%, replacement gilts – 79.6%, growing pigs – 2.5% and fattening pigs – 59.8%. The high level of seroprevalence among replacement gilts and sows of the 1st farrowing indicates the circulation of the pathogen in the herd, as well as the manifestation of morbidity in the fattening group, where was the highest rate of positive serum samples. From the 17 examined farms, only one farm was found where no seropositive animals were detected. According to our observations, proliferative enteropathy in pigs of Ukrainian pig farms has signs of chronic course, especially it is common in pig farms that import replacement gilts from abroad, where antibiotics are prohibited or restricted in donor farms. The results of serological tests allowed us to reconfirm that the spread of the disease is increasing in Ukrainian pig farms. Compared to 2015, the percentage of seropositive animals increased by almost 10%. The typical serological profile for Lawsonia intracellularis which is characteristic of our studied farms allowed us to conclude for which age groups of pigs and for which technological period of raising swine it is necessary to develop and implement measures for treatment and disease prevention. To control the disease, it is highly recommended to conduct constant monitoring of the farm’s well-being against ileitis (send, in addition to faecal samples for PCR testing, also serum for ELISA testing).
Lawsonia intracellularis seroprevalence among the pig farm livestock of Ukraine
Глебенюк Володимир Володимирович https://orcid.org/0000-0001-5599-651X
Keywords: специфічні антитіла; specific antibodies; серологічний профіль; serological profile; сироватки крові; blood serum; імуноферментний аналіз; enzyme-linked immunosorbent assay