Випробування удосконаленої системи подачі насіння пневматичної сівалки точного висіву - Алієв, Ельчин Бахтияр огли; Aliiev, Elchyn (Інституту олійних культур НААН, 2024)
Основним недоліком сучасних посівних машин із пневматичною системою висіву є висока нерівномірність розподілу посівного матеріалу по сошникам, що спричиняє зниження точності висіву. Це, у свою чергу, призводить до нераціонального використання посівного матеріалу, зменшення врожайності та зростання засміченості полів. Відстань між насінинами значною мірою залежить від конструкції елементів пневмосистеми, зокрема насіннєпроводу та розподільника потоку насіння. Елементи пневматичної системи, такі як сповільнювач насіння (Seed brake), башмак (Seed boot) і заспокоювач (Seed bounce flap), відіграють важливу роль у забезпеченні точності висіву. Особливо це актуально для технології No-till, яка характеризується високою концентрацією пожнивних залишків на поверхні ґрунту. Ці елементи забезпечують укладання насіння в борозну, що має вирішальне значення для успішного проростання. Метою даного дослідження є вдосконалення конструктивних елементів пневматичної системи зернових сівалок точного висіву та обґрунтування їх параметрів для підвищення точності висіву і забезпечення ефективного функціонування в умовах технології No-till. У роботі представлено результати експериментальних досліджень, проведених із секцією пневматичної сівалки John Deere 90 Series, модернізованою за рахунок нових елементів. Проведено польові дослідження на чорноземах важкосуглинкових у зерно-паропросапній сівозміні при посіві ріпаку. Оцінювали густоту розміщення рослин, рівномірність посіву та врожайність за різних рівнів факторів, таких як наявність сповільнювача та заспокоювача насіння, а також швидкість руху сівалки. Результати експериментів свідчать, що використання модернізованої конструкції пневмосистеми сприяє підвищенню точності висіву (до 95,5%) за оптимальної швидкості руху 1 м/с. Максимальні значення густоти рослин та врожайності досягнуто в умовах використання удосконалених елементів системи подачі насіння. Osnovnym nedolikom suchasnykh posivnykh mashyn iz pnevmatychnoiu systemoiu vysivu ye vysoka nerivnomirnist rozpodilu posivnoho materialu po soshnykam, shcho sprychyniaie znyzhennia tochnosti vysivu. Tse, u svoiu cherhu, pryzvodyt do neratsionalnoho vykorystannia posivnoho materialu, zmenshennia vrozhainosti ta zrostannia zasmichenosti poliv. Vidstan mizh nasinynamy znachnoiu miroiu zalezhyt vid konstruktsii elementiv pnevmosystemy, zokrema nasinnieprovodu ta rozpodilnyka potoku nasinnia. Elementy pnevmatychnoi systemy, taki yak spovilniuvach nasinnia (Seed brake), bashmak (Seed boot) i zaspokoiuvach (Seed bounce flap), vidihraiut vazhlyvu rol u zabezpechenni tochnosti vysivu. Osoblyvo tse aktualno dlia tekhnolohii No-till, yaka kharakteryzuietsia vysokoiu kontsentratsiieiu pozhnyvnykh zalyshkiv na poverkhni gruntu. Tsi elementy zabezpechuiut ukladannia nasinnia v boroznu, shcho maie vyrishalne znachennia dlia uspishnoho prorostannia. Metoiu danoho doslidzhennia ye vdoskonalennia konstruktyvnykh elementiv pnevmatychnoi systemy zernovykh sivalok tochnoho vysivu ta obgruntuvannia yikh parametriv dlia pidvyshchennia tochnosti vysivu i zabezpechennia efektyvnoho funktsionuvannia v umovakh tekhnolohii No-till. U roboti predstavleno rezultaty eksperymentalnykh doslidzhen, provedenykh iz sektsiieiu pnevmatychnoi sivalky John Deere 90 Series, modernizovanoiu za rakhunok novykh elementiv. Provedeno polovi doslidzhennia na chornozemakh vazhkosuhlynkovykh u zerno-paroprosapnii sivozmini pry posivi ripaku. Otsiniuvaly hustotu rozmishchennia roslyn, rivnomirnist posivu ta vrozhainist za riznykh rivniv faktoriv, takykh yak naiavnist spovilniuvacha ta zaspokoiuvacha nasinnia, a takozh shvydkist rukhu sivalky. Rezultaty eksperymentiv svidchat, shcho vykorystannia modernizovanoi konstruktsii pnevmosystemy spryiaie pidvyshchenniu tochnosti vysivu (do 95,5%) za optymalnoi shvydkosti rukhu 1 m/s. Maksymalni znachennia hustoty roslyn ta vrozhainosti dosiahnuto v umovakh vykorystannia udoskonalenykh elementiv systemy podachi nasinnia.
Vyprobuvannia udoskonalenoi systemy podachi nasinnia pnevmatychnoi sivalky tochnoho vysivu
Keywords: точний висів; tochnyi vysiv; пневматична система; pnevmatychna systema; John Deere 90 Series; John Deere 90 Series; No-till; No-till; ріпак; ripak