Рудные отвалы как фактор подтопления и загрязнения прилегающих территорий - Орлінська, О. В.; Orlinskaya, O.; Максимова, Н. М.; Maximova, N.; Пікареня, Д. С.; Pikarenya, D. (Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського, 2013)
На основании сравнения результатов теоретического моделирования осадки отвалов вскрышных и скальных пород, а также экспериментальных исследований компрессии породных моделей на одометре и прессе установлено, что тяжелые по массе рудные отвалы, в отличие от легких отвалов вскрышных пород, могут привести к перераспределению водных ресурсов и развитию процессов подтопления, загрязнению поверхностных и подземных вод, грунтов, а также развитию оползневых явлений на прилегающих территориях. Обоснована малая эффективность санитарной промывки р. Ингулец, и предложены практические решения по улучшению водохозяйственной ситуации Криворожского региона – искусственное спрямление русла на извилистом участке реки, а также извлечение и обезвоживание донных отложений, насыщенных опасными микроэлементами, с помощью геотубов. На підставі порівняння результатів теоретичного моделювання осадки відвалів розкривних і рудних порід, а також експериментальних досліджень компресії породних моделей на одометрі і пресі встановлено, що важкі за масою рудні відвали, на відміну від легких відвалів розкривних порід, можуть призвести до перерозподілу водних ресурсів і розвитку процесів підтоплення, забруднення поверхневих і підземних вод, ґрунтів, а також розвитку зсувних явищ на прилеглих територіях. Обґрунтована мала ефективність санітарної промивки р. Інгулець, та запропоновані практичні рішення щодо поліпшення водогосподарської ситуації Криворізького регіону – штучне спрямлення русла на звивистій ділянці річки, а також видалення і зневоднення донних відкладень, насичених небезпечними мікроелементами, за допомогою геотубів. The comparison of the results of theoretical modeling of sediments and rocks heaps subsidence, as well as experimental investigation of rock models compression on the odometer and the press are considered in work and, on the basis of it, heavy mass of iron-ore heaps (unlike lung overburden heaps) is resulted here as a reason of the redistribution of water resources and the development of processes of flooding, pollution of surface and subsurface water, soil, and the development of landslides in the surrounding areas. The low efficiency of the sanitary flushing the Ingulets River is substantiated. The practical solutions to improve the water situation in the Krivoy Rog’s region are proposed. They are: an artificial straightening of meandering section of the river bed and mining, sludge dewatering of saturated hazardous trace elements using geotub.
Рудні відвали як фактор підтоплення та забруднення прилеглих територій
Mine heaps as a factor of flooding and pollution of surrounding territories
Keywords: відвал гірських порід; mine dump; підтоплення; flooding; забруднення підземних і поверхневих вод; pollution of ground and surface water