Карбосилікагель як перспективний сорбент для поліпшення якості питної води - Токар, Андрій Володимирович; Tokar, Andriy (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
За допомогою класичних методів хімічного аналізу досліджено адсорбційну здатність комплексного сорбенту карбосилікагелю по відношенню до типових надходжень поверхневих та підземних природних вод м. Дніпра, що містять у своєму складі органічні та мінеральні домішки. Показано, що за умов оптимального поєднання активованого вугілля із силікагелем, коли загальний вміст Карбону становить не менше 10 мас.%, досягається висока ефективність видалення, у тому числі й мінеральної складової води. Одержані результати свідчать про принципову можливість застосування карбосилікагелю як перспективного сорбенту для поліпшення якості питної води у локальних системах водоочищення. Za dopomohoiu klasychnykh metodiv khimichnoho analizu doslidzheno adsorbtsiinu zdatnist kompleksnoho sorbentu karbosylikaheliu po vidnoshenniu do typovykh nadkhodzhen poverkhnevykh ta pidzemnykh pryrodnykh vod m. Dnipra, shcho mistiat u svoiemu skladi orhanichni ta mineralni domishky. Pokazano, shcho za umov optymalnoho poiednannia aktyvovanoho vuhillia iz sylikahelem, koly zahalnyi vmist Karbonu stanovyt ne menshe 10 mas.%, dosiahaietsia vysoka efektyvnist vydalennia, u tomu chysli y mineralnoi skladovoi vody. Oderzhani rezultaty svidchat pro pryntsypovu mozhlyvist zastosuvannia karbosylikaheliu yak perspektyvnoho sorbentu dlia polipshennia yakosti pytnoi vody u lokalnykh systemakh vodoochyshchennia.
Karbosylikahel yak perspektyvnyi sorbent dlia polipshennia yakosti pytnoi vody
http://orcid.org/0000-0003-0374-8922 (Токар А. В.)
Keywords: карбосилікагель; karbosylikahel; комплексний сорбент; kompleksnyi sorbent; адсорбційна здатність; adsorbtsiina zdatnist; надходження природних вод; nadkhodzhennia pryrodnykh vod; органічні та мінеральні домішки; orhanichni ta mineralni domishky