Клінічна ефективність препарату K-jec за отруєння собак кумарином - Cуслова, Наталія Іванівна; Suslova, Natalіya; Suslova, N. I.; Suslova, N.; Suslova, Natalia; Шкваря, Микола Миколайович; Shkvarya, Mikola; Shkvaria, M. M.; Shkvaria, N. N.; Shkvarya, M. M.; Shkvarya, N. N.; Shkvaria, Mikola; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Як показали результати наших досліджень, при наданні невідкладної допомоги собакам, стан тварин дослідної групи нормалізувався в середньому на 6-8 годин раніше ніжу контролю. Виходячи з наших досліджень, можна стверджувати, що вітамін К1 (K-jec) у дозі 3-5 мг/кг в системі комплексної реанімації собак, при отруєнні антикоагулянтами, краще впливає на систему згортання крові та загальний стан тварин в цілому, ніж вітамін К3. Як специфічний антидот до кумаринів використовувати в першу чергу Вітамін К1 (K-jec), а не вітамін К3, у дозі 3-5 мг/кг внутрішньовенно та внутрішньомʼязево. В системі невідкладної допомоги собакам вводити строфантин К, фуросемід, 5% глюкоза, 10 %-ний розчин аскорбінової кислоти, контрикал, амоксицилін, інсулін у відповідних терапевтичних дозах. Yak pokazaly rezultaty nashykh doslidzhen, pry nadanni nevidkladnoi dopomohy sobakam, stan tvaryn doslidnoi hrupy normalizuvavsia v serednomu na 6-8 hodyn ranishe nizhu kontroliu. Vykhodiachy z nashykh doslidzhen, mozhna stverdzhuvaty, shcho vitamin K1 (K-jec) u dozi 3-5 mh/kh v systemi kompleksnoi reanimatsii sobak, pry otruienni antykoahuliantamy, krashche vplyvaie na systemu zghortannia krovi ta zahalnyi stan tvaryn v tsilomu, nizh vitamin K3. Yak spetsyfichnyi antydot do kumaryniv vykorystovuvaty v pershu cherhu Vitamin K1 (K-jec), a ne vitamin K3, u dozi 3-5 mh/kh vnutrishnovenno ta vnutrishnomʼiazevo. V systemi nevidkladnoi dopomohy sobakam vvodyty strofantyn K, furosemid, 5% hliukoza, 10 %-nyi rozchyn askorbinovoi kysloty, kontrykal, amoksytsylin, insulin u vidpovidnykh terapevtychnykh dozakh.
Klinichna efektyvnist preparatu K-jec za otruiennia sobak kumarynom
Cуслова Наталія Іванівна https://orcid.org/0000-0001-9500-9224 Шкваря Микола Миколайович https://orcid.org/0000-0001-7279-3642 Семьонов Олександр Володимирович https://orcid.org/0000-0002-8562-4108
Keywords: отруєння собак; otruiennia sobak; кумарин; kumaryn; лікування собак; likuvannia sobak