Індекс ейросомії та його зв'язок з відгодівельними і м’ясними якостями молодняку свиней універсального напрямку продуктивності - Халак, В.; Khalak, V.; Гутий, Б.; Gutyj, B.; Смислов, С.; Smyslov, S.; Ільченко, М.; Ilchenko, M.; Горчанок, Анна Володимирівна; Horchanok, Anna; Horchanok, A.; Horchanok, A. V.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
В роботі наведено результати досліджень деяких абсолютних (довжина тулубу, см, обхват грудей за лопатками, см) та інтегрованих показників екстер’єру (індекс ейросомії), а також їх зв'язок з відгодівельних і м’ясних якості молодняка свиней великої білої породи. Встановлено, що тварини піддослідних груп за віком досягнення живої маси 100 кг, товщиною шпику на рівні 6-7 грудних хребців і довжиною охолодженої туші належать до І класу і класу еліта. Коефіцієнт парної кореляції між індексом ейросомії, відгодівельними і м’ясними якостями коливається у межах від –0,198 (tr=1,28, P>0,05) до +0,357 (tr=2,42, P<0,05). The article presents the results of studies of some absolute (body length, cm, chest girth behind the shoulder blades, cm) and integrated conformation indicators (eirisomy index), as well as their relationship with the fattening and meat quality of young pigs Large White breed. It has been established that the animals of the experimental groups, according to the age of reaching a live weight of 100 kg, the fat thickness at the level of 6-7 thoracic vertebrae and the length of the chilled carcass, belong to the I class and the elite class. The pair correlation coefficient between the index of eirisomy, fattening and meat qualities ranges from -0,198 (tr = 1,28, P<0,05) to +0,357 (tr = 2,42, P <0,05).
Indeks eirosomii ta yoho zviazok z vidhodivelnymy i miasnymy yakostiamy molodniaku svynei universalnoho napriamku produktyvnosti
Горчанок Анна Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-0103-1477 Литвищенко Людмила Олександрівна http://orcid.org/0000-0002-4239-5405
Keywords: кореляція; koreliatsiia; молодняк свиней; molodniak svynei; довжина тулубу; dovzhyna tulubu; обхват грудей за лопатками; obkhvat hrudei za lopatkamy; індекс ейросомії; indeks eirosomii; відгодівельні і м’ясні якості; vidhodivelni i miasni yakosti; мінливість; minlyvist