Оцінка еколого-фізіологічних характеристик карася сріблястого (Carassius gibelio) Канівського водосховища - Дзюба, Володимир Олексійович; Dziuba, Volodymyr Oleksiiovych (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
У ході виконання кваліфікаційної роботи на тему «Оцінка екологічних та фізіологічних характеристик сріблястого карася (Carassius gibelio) Канівського водосховища» було проведено комплексне дослідження, спрямоване на всебічне вивчення особливостей життєдіяльності цього виду в умовах значного антропогенного впливу. Отримані експериментальні дані та їх аналіз дали змогу охарактеризувати адаптаційні можливості сріблястого карася, оцінити його екологічну пластичність і фізіологічну стійкість у межах досліджуваної водойми. Результати показали, що Carassius gibelio відзначається високою екологічною толерантністю та здатністю заселяти різноманітні біотопи – від слабопроточних ділянок до заплавних і навіть частково забруднених зон. Завдяки такій невибагливості вид успішно освоює вільні екологічні ніші та формує стабільні популяції, які нерідко займають домінуюче положення в іхтіофауні Канівського водосховища. Однією з ключових біологічних особливостей виду є його репродуктивна гнучкість: варіативність статевої структури популяцій і здатність до гіногенезу (розвитку потомства з незапліднених ікринок) забезпечують стабільність чисельності навіть за несприятливих умов. Аналіз таких показників, як вік статевої зрілості, плодючість, тривалість нересту та вплив екологічних факторів, дозволив глибше зрозуміти механізми відтворення цього виду та їх екологічне значення. Кваліфікаційна робота бакалавра містить 75 сторінок, 6 таблиць, 13 рисунків, список використаних джерел із 35 найменувань. During the completion of the bachelor's qualification thesis entitled “Assessment of the Ecological and Physiological Characteristics of Prussian Carp (Carassius gibelio) in the Kaniv Reservoir”, a comprehensive study was conducted to investigate the biological and ecological features of this species under conditions of significant anthropogenic impact. The obtained experimental data and their analysis made it possible to characterize the adaptive capacity of Prussian carp, as well as to assess its ecological plasticity and physiological resilience within the studied water body. The results demonstrated that Carassius gibelio exhibits high ecological tolerance and the ability to inhabit a wide range of biotopes, including low-flow areas, floodplain habitats, and even partially polluted zones. Owing to its low environmental requirements, the species successfully occupies available ecological niches and forms stable populations that often become dominant components of the ichthyofauna of the Kaniv Reservoir. One of the key biological characteristics of this species is its reproductive flexibility. Variability in the population sex structure and the ability to reproduce through gynogenesis (development of offspring from unfertilized eggs) ensure population stability even under unfavorable environmental conditions. The analysis of such indicators as age at sexual maturity, fecundity, spawning duration, and the influence of environmental factors provided a deeper understanding of the reproductive mechanisms of this species and their ecological significance. The bachelor's thesis consists of 75 pages, 6 tables, 13 figures, and a reference list containing 35 sources.
Otsinka ekoloho-fiziolohichnykh kharakterystyk karasia sribliastoho (Carassius gibelio) Kanivskoho vodoskhovyshcha
Keywords: Канівське водосховище; Kanivske vodoskhovyshche; водні біоресурси; vodni bioresursy; рибогосподарське використання; rybohospodarske vykorystannia; гідрологічна характеристика; hidrolohichna kharakterystyka