Визначення якісних і кількісних показників мікробіоти кишечника лабораторних тварин для оцінювання впливу лікарських рослин за незбалансованого раціону - Білан, Марина Володимирівна; Bilan, Maryna; Bilan, M. V.; Bilan, M.; Лєщова, Марина Олексіївна; Lieshchova, M. O.; Lieshchova, M. А.; Lieshchova, M.; Lieshchova, Maryna; Lieshchova, Marina; Leshchova, M. O.; Lieshova, M.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
У науково-практичних рекомендаціях наведено схему і методику визначення якісних і кількісних показників мікробіоти кишечника, наведено приклади типових представників мікрофлори, їх морфологічні і культуральні властивості, представлені власні результати вивчення показників якісного і кількісного складу мікробіоти кишечника лабораторних тварин за впливу лікарських рослин на тлі незбалансованого (високожирового) раціону. Наведені результати досліджень мають практичну цінність у розширенні знань про якісний і кількісний склад мікробіоти кишечника залежно від факторів навколишнього середовища. Для наукових співробітників, викладачів та здобувачів у галузі ветеринарної медицини, біотехнології та біології. U naukovo-praktychnykh rekomendatsiiakh navedeno skhemu i metodyku vyznachennia yakisnykh i kilkisnykh pokaznykiv mikrobioty kyshechnyka, navedeno pryklady typovykh predstavnykiv mikroflory, yikh morfolohichni i kulturalni vlastyvosti, predstavleni vlasni rezultaty vyvchennia pokaznykiv yakisnoho i kilkisnoho skladu mikrobioty kyshechnyka laboratornykh tvaryn za vplyvu likarskykh roslyn na tli nezbalansovanoho (vysokozhyrovoho) ratsionu. Navedeni rezultaty doslidzhen maiut praktychnu tsinnist u rozshyrenni znan pro yakisnyi i kilkisnyi sklad mikrobioty kyshechnyka zalezhno vid faktoriv navkolyshnoho seredovyshcha. Dlia naukovykh spivrobitnykiv, vykladachiv ta zdobuvachiv u haluzi veterynarnoi medytsyny, biotekhnolohii ta biolohii.
Vyznachennia yakisnykh i kilkisnykh pokaznykiv mikrobioty kyshechnyka laboratornykh tvaryn dlia otsiniuvannia vplyvu likarskykh roslyn za nezbalansovanoho ratsionu
Білан Марина Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-3178-201X Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152
Keywords: бактеріологічні дослідження; bakteriolohichni doslidzhennia; мікробіота кишечника; mikrobiota kyshechnyka; лікарські рослини; likarski roslyny; незбалансований (високожировий) раціон; nezbalansovanyi (vysokozhyrovyi) ratsion