Шляхи збільшення ККД сонячних елементів на основі мультикристалічного кремнію - Алієв, Ельчин Бахтияр огли; Aliiev, Elchyn (Інститут механізації тваринництва НААН України, 2009)
Важливий показник якості молока вміст соматичних клітин (SCC). Маючи можливість постійно контролювати вміст соматичних клітин, госпо- дарства можуть більш оперативно виявити маститних корів і в результаті цього покращити якість і сортність сирого молока. Відомо, що при виникненні запального процесу у вимені (мастит) змінюється не тільки якісний склад молока, але і його фізико-хімічні властивості, зокрема концентрація іонів натрію, калію, кальцію, хлору та електропровідність. Дослідженні залежності концентрацій іонів натрію [Na], калію [К], кальцію [Са], хлору [С] та електропровідності ЕС від кількості соматичних клітин SCC. Розглянуті преваги і недоліки іонометричного методу серед інших методів визначення кількості соматичних клітин. Vazhlyvyi pokaznyk yakosti moloka vmist somatychnykh klityn (SCC). Maiuchy mozhlyvist postiino kontroliuvaty vmist somatychnykh klityn, hospo- darstva mozhut bilsh operatyvno vyiavyty mastytnykh koriv i v rezultati tsoho pokrashchyty yakist i sortnist syroho moloka. Vidomo, shcho pry vynyknenni zapalnoho protsesu u vymeni (mastyt) zminiuietsia ne tilky yakisnyi sklad moloka, ale i yoho fizyko-khimichni vlastyvosti, zokrema kontsentratsiia ioniv natriiu, kaliiu, kaltsiiu, khloru ta elektroprovidnist. Doslidzhenni zalezhnosti kontsentratsii ioniv natriiu [Na], kaliiu [K], kaltsiiu [Sa], khloru [S] ta elektroprovidnosti ES vid kilkosti somatychnykh klityn SCC. Rozghlianuti prevahy i nedoliky ionometrychnoho metodu sered inshykh metodiv vyznachennia kilkosti somatychnykh klityn.
Shliakhy zbilshennia KKD soniachnykh elementiv na osnovi multykrystalichnoho kremniiu
Keywords: молоко; moloko; мастит; mastyt; соматичні клітини; somatychni klityny; лічильники; lichylnyky; іонометричний метод; ionometrychnyi metod; іоноселективні електроди; ionoselektyvni elektrody