Покриття інформації у фінансовій звітності: практичний досвід застосування МСБО і МСФЗ - Ярмолюк, Олена; Yarmoliuk, Olena; Губарик, Ольга Миколаївна; Hubaryk, Olha; Саванчук, Тетяна Миколаївна; Savanchuk, Тetiana; Дмитренко, Ольга; Dmytrenko, Olha; Хомяк, Наталія; Khomiak, Nataliya (Товариство з обмеженою відповідальністю "ФІНТЕХАЛЬЯНС", 2021)
Інформаційні запити глобалізованого суспільства змушують суб’єктів господарювання формувати фінансову звітність, здатну задовольнити вимоги всіх зацікавлених сторін. Мета статті — оцінити, яку інформацію суб’єкти господарювання розкривають у фінансовій звітності, складеній за МСБО і МСФЗ, та які колізії при цьому виникають. Теоретико-методологічні аспекти результатів діяльності вчених доводять значущість розкриття інформації у фінансовій звітності, складеній за МСФЗ. Разом з тим відкритим залишається питання розкриття інформації у фінансовій звітності, з урахуванням потреб поточної діяльності підприємств. З огляду на це постає потреба: дослідження забезпечення користувачів фінансової звітності інформацією, розкриття якої передбачають міжнародні стандарти; перевірка гіпотез щодо існування необхідності дослідження відмінностей видів фінансової звітності, формування і подання якої передбачають МСФЗ і МСБО, та перегляду довгострокового зобов’язання в разі його дострокового погашення. На основі аналізу встановлено, що інформацію, обов’язкову до розкриття у фінансовій звітності, обумовлює вид фінансової звітності. Проведене дослідження свідчить про наявності в МСФЗ прогалин у порядку складання та інформаційного наповнення комбінованої звітності. Запропоновано комбіновану фінансову звітність складати суб’єктам господарювання, які з тих чи інших причин не відповідають вимогам МСФЗ 10. Установлено, що важливою умовою достовірного відображення у Звіті про фінансовий стан інформації щодо довгострокового кредиту є необхідність проведення аналізу здатності підприємства його дострокового погашення, зокрема протягом року. Запропоновано розглядати частину довгострокового кредиту у формі платежів, які слід погасити протягом дванадцяти місяців з дати складання звітності як поточне зобов’язання. Такий підхід потребує перекласифікувати наявний кредит із довгострокового в поточні зобов’язання, що призведе до подальших змін оцінок грошових потоків, коригування балансової вартості зобов’язань. Результати дослідження можуть бути використані практиками в різних галузях економіки при формуванні фінансової звітності за МСФЗ. The information demands of a globalized society are forcing businesses to produce financial statements that meet the requirements of all stakeholders. The purpose of the article was to assess what information entities disclose in the financial statements prepared in accordance with IAS and IFRS, and what conflicts arise. Theoretical and methodological aspects of the results of scientists prove the importance of information disclosure in the financial statements prepared in accordance with IFRS. At the same time, the issue of disclosure of information in the financial statements remains open, taking into account the needs of current activities of enterprises. In view of this, there is a need to: study the provision of users of financial statements with information, the disclosure of which provides for international standards; testing hypotheses about the need to study the differences between the types of financial statements provided for in IFRS and IAS and reviewing the long-term liability in the event of early repayment. Based on the analysis, it is established that the information required for disclosure in the financial statements determines the type of financial statements. The conducted research testifies to the presence of gaps in IFRS in the order of compilation and information content of the combined reporting. It is proposed that the combined financial statements be prepared by entities that for one reason or another do not meet the requirements of IFRS 10. It is established that an important condition for reliable reflection in the Statement of financial position information on long-term credit is the need to analyze during the year. It is proposed to consider part of the long-term loan in the form of payments, which must be repaid within twelve months from the date of reporting, as a current liability. This approach requires reclassifying existing credit from long-term to current liabilities, which will lead to further changes in cash flow estimates, adjusting the carrying amount of liabilities.
Information coverage in financial statements: practical experience in the application of IAS and IFRS
Keywords: фінансова звітність; financial statements; звітність за МСФЗ; IFRS reporting; фінансові результати; financial results; підприємство; enterprise; enterprise; standards; облік; accounting; МСФЗ, МСБО; IFRS, IAS