Обґрунтування ефективності заходів з диверсифікації виробничо-комерційної діяльності підприємства - Чорновол, Ольга Миколаївна; Chornovol, Olha Mykolaivna (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
Найбільш вагомими результатами роботи, що мають наукову новизну, є такі: обґрунтування щодо сутності, значення, переваг та недолікові проведення диверсифікаційної діяльності в процесі господарської діяльності; ідентифікація тенденції до покращення господарської діяльності підприємства внаслідок раціонального та ефективного використання ресурсного потенціалу підприємства та підвищення конкурентоспроможності овочевої продукції завдяки не рівномірним темпам зростання ціни та витрат на її виробництво; - обґрунтовано та запропоновано впровадження процесу диверсифікації на підприємстві шляхом реалізації інвестиційного проєкту з переробки овочевої продукції; проаналізовані основні методичні підходи до оцінки диверсифікації процесу виробництва; проаналізовано ефективність використання ресурсного потенціалу підприємства, досліджено ефективність виробництва овочевої продукції, виявлені та обґрунтовані резерви отримання додаткового доходу на підприємстві завдяки диверсифікації виробничо-комерційної діяльності підприємства, запропоновано впровадження інвестиційного проєкту з переробки овочевої продукції. Naibilsh vahomymy rezultatamy roboty, shcho maiut naukovu novyznu, ye taki: obgruntuvannia shchodo sutnosti, znachennia, perevah ta nedolikovi provedennia dyversyfikatsiinoi diialnosti v protsesi hospodarskoi diialnosti; identyfikatsiia tendentsii do pokrashchennia hospodarskoi diialnosti pidpryiemstva vnaslidok ratsionalnoho ta efektyvnoho vykorystannia resursnoho potentsialu pidpryiemstva ta pidvyshchennia konkurentospromozhnosti ovochevoi produktsii zavdiaky ne rivnomirnym tempam zrostannia tsiny ta vytrat na yii vyrobnytstvo; - obgruntovano ta zaproponovano vprovadzhennia protsesu dyversyfikatsii na pidpryiemstvi shliakhom realizatsii investytsiinoho proiektu z pererobky ovochevoi produktsii; proanalizovani osnovni metodychni pidkhody do otsinky dyversyfikatsii protsesu vyrobnytstva; proanalizovano efektyvnist vykorystannia resursnoho potentsialu pidpryiemstva, doslidzheno efektyvnist vyrobnytstva ovochevoi produktsii, vyiavleni ta obgruntovani rezervy otrymannia dodatkovoho dokhodu na pidpryiemstvi zavdiaky dyversyfikatsii vyrobnycho-komertsiinoi diialnosti pidpryiemstva, zaproponovano vprovadzhennia investytsiinoho proiektu z pererobky ovochevoi produktsii.
Obgruntuvannia efektyvnosti zakhodiv z dyversyfikatsii vyrobnycho-komertsiinoi diialnosti pidpryiemstva
Keywords: диверсифікація; diversification; спеціалізація; specialization; переваги та недоліки; advantages and defects; ресурсний потенціал підприємства; resource potential of enterprise; ефективність виробництва овочів; efficiency of production of vegetables; інвестиційний проект; investment project; переробка овочевої продукції; processing of vegetable products; помідори; tomatoes; огірки; cucumbers; капуста; cabbage; селера; celery; морква; carrot