Морфогенез органів універсального гемопоезу та імунного захисту свині свійської - Гаврилін, Павло Миколайович; Gavrilin, P.; Gavrilin, P. N.; Gavrylin, P.; Gavrylin, P. M.; Havrylin, P. M.; Havrylin, P.; Gavrilin, Pavlo; Gavrilin, Pavel; Gavrilin, P. M.; Гавриліна, Олена Геннадіївна; Gavrilina, O.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2018)
Наведено узагальнені дані щодо аспектів пренатального росту та розвитку органів універсального кровотворення й імунного захисту у плодів свині свійської (кісткові органи з кістковим мозком, печінка). Уперше в науковій літературі пренатальний морфогенез кісткового мозку свині свійської розглядається у взаємозв'язку з механізмами й масштабами формування кровотворної території, що представлена комплексом тканин та клітин осередків енхондрального остеогістогенезу, які є невід'ємними складовими системи кровотворного мікрооточення. Викладено результати аналізу вікової динаміки структурних маркерів кровотворного потенціалу печінки в плодів свині. Доведена взаємообумовленість процесів енхондрального остеогістогенезу, розвитку гемо поетичних компонентів у скелеті та процесів фізіологічної деградації осередків кровотворення в печінці. Висвітлено особливості морфогенезу імунних структур слизової оболонки шлунка поросят, лімфатичних судин та регіонарних лімфатичних вузлів в період постнатальної адаптації. Для наукових співробітників, викладачів та аспірантів у галузі ветеринарної медицини, біотехнології та біології. The generalized data on the aspects of prenatal growth and development of organs of universal hemopoiesis and immune protection in the porcine females (bone marrow and liver) are presented. For the first time in the scientific literature, the prenatal morphogenesis of the bone marrow of pigs is considered in conjunction with the mechanisms and scales of the formation of the hematopoietic area represented by a complex of tissues and cells of the centers of the endochondral osteosistrogenesis, which are an integral part of the system of hematopoietic microenvironment. The results of the analysis of age dynamics of structural markers of the hematopoietic potential of the liver in pigs are presented. The interdependence of the processes of enhondral osteosisthogenesis, the development of hemo-poetic components in the skeleton and the processes of physiological degradation of hematopoietic cells in the liver have been proved. The peculiarities of the morphogenesis of the immune structures of the gastric mucosa of pigs, lymphatic vessels and regional lymph nodes during postnatal adaptation are highlighted. For researchers, lecturers and postgraduates in the field of veterinary medicine, biotechnology and biology.
Morphogenesis of organs of universal hemopoiesis and immune protection of pigs
Гаврилін Павло Миколайович http://orcid.org/0000-0003-3386-1475 Гавриліна Олена Геннадіївна http://orcid.org/0000-0001-9624-9510
Keywords: дослідження; research; поросята; piglets; кістки; bones; кістковий мозок; bone marrow; печінка; liver; пренатальний онтогенез; prenatal ontogeny