Ефективність превентивно-лікувальних заходів за ентероколіту у собак - Шульженко, Наталія Миколаївна; Shulzhenko, Nataliya; Shulzhenko, N. M.; Shulzhenko, N. N.; Shulzhenko, Nataliia; Яровчик, А. С.; Yarovchyk, A. S. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Мета досліджень полягала у визначенні ефективності превентивно-лікувальних заходів щодо ентероколіту у собак. Під час досліджень встановлено, що динаміка одужання тварин була кращою за використанням схеми лікування, яка включала препарати для відновлення нормальної флори кишечника (біфідумбактерин), десенсибілізуючі (супрастин) та в’яжучі (відвар кори дуба) засоби. У разі своєчасного та правильного лікування у собаки спостерігається позитивна динаміка та усунення клінічних симптомів, але для значної частини пацієнтів необхідне пожиттєве дотримання дієти, а також продовження лікування невеликими дозами імунодепресантів для покращення якості життя. Meta doslidzhen poliahala u vyznachenni efektyvnosti preventyvno-likuvalnykh zakhodiv shchodo enterokolitu u sobak. Pid chas doslidzhen vstanovleno, shcho dynamika oduzhannia tvaryn bula krashchoiu za vykorystanniam skhemy likuvannia, yaka vkliuchala preparaty dlia vidnovlennia normalnoi flory kyshechnyka (bifidumbakteryn), desensybilizuiuchi (suprastyn) ta viazhuchi (vidvar kory duba) zasoby. U razi svoiechasnoho ta pravylnoho likuvannia u sobaky sposterihaietsia pozytyvna dynamika ta usunennia klinichnykh symptomiv, ale dlia znachnoi chastyny patsiientiv neobkhidne pozhyttieve dotrymannia diiety, a takozh prodovzhennia likuvannia nevelykymy dozamy imunodepresantiv dlia pokrashchennia yakosti zhyttia.
Efektyvnist preventyvno-likuvalnykh zakhodiv za enterokolitu u sobak
Шульженко Наталія Миколаївна https://orcid.org/0000-0002-8560-4350
Keywords: ефективність превентивно-лікувальних заходів; efektyvnist preventyvno-likuvalnykh zakhodiv; ентероколіт; enterokolit; собаки; sobaky