Державне регулювання інвестиційної діяльності в сільському господарстві - Бондарчук, Наталія Володимирівна; Bondarchuk, Nataliia (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2020)
Констатовано, що сутність державного регулювання інвестиційної діяльності в сільському господарстві полягає у відповідному створенні умов реалізації і перерозподілу інвестиційних потоків та їх спрямування в найбільш привабливі об’єкти інвестиційної діяльності. Отже, питання державного регулювання інвестиційної діяльності в сільському господарстві є ключовими в реалізації національних інтересів України. Окреслено основні принципи формування системи державного регулювання інвестиційної діяльності в сільському господарстві, серед яких виділено такі, як: підтримка економічного паритету між сільським господарством та іншими галузями АПК; державний протекціонізм і захист сільськогосподарських товаровиробників; збереження самостійності сільськогосподарських товаровиробників у здійсненні підприємницької діяльності; використання переважно економічних методів у державному регулюванні; доступність державної підтримки для сільськогосподарських товаровиробників тощо. Проаналізована наявна нормативна база щодо регулювання інноваційної діяльності в Україні та в сільському господарстві зокрема. Визначено основні суб’єкти інституційного забезпечення інвестиційної діяльності. З’ясовано, що, незважаючи на розроблену ґрунтовну законодавчу базу щодо регулювання інвестиційної діяльності, не створено єдиної інституції, яка б комплексно займалася формуванням позитивного інвестиційного іміджу та залученням вітчизняних та іноземних інвестицій на регіональному рівні. Із метою удосконалення державного регулювання інвестиційної діяльності в сільському господарстві запропоновано в регіонах створити спеціалізоване інвестиційне агентство, метою діяльності якого є фінансове, організаційне, маркетингове та інформаційне забезпечення діяльності інвесторів. Організація роботи агентства сприятиме підвищенню ефективності інвестиційної діяльності в таких напрямах: складання рейтингу інвестиційної привабливості сільськогосподарських підприємств регіону; створення відповідних умов для реалізації інвестицій; можливість об’єктивного визначення вартості інвестиційних ресурсів. It is stated that the essence of state regulation of investment activity in agriculture is the appropriate creation of conditions for the implementation and redistribution of investment flows and their direction to the most attractive objects of investment activity. Thus, the issues of state regulation of investment activity in agriculture are basic in the realization of national interests of Ukraine. The basic principles of formation of the system of state regulation of investment activity in agriculture are outlined, among which are allocated: support of economic parity between agriculture and other branches of agrarian and industrial complex; state protectionism and protection of agricultural producers; preserving the independence of agricultural producers in carrying out business activities; use of mainly economic methods in state regulation; availability of state support for agricultural producers, etc. The existing regulatory framework for the regulation of innovation in Ukraine and in agriculture in particular is analyzed. The main subjects of institutional support of investment activity are identified. It was found that despite the developed thorough legal framework for the regulation of investment activities, there is no certain institution that would comprehensively deal with the formation of a positive investment image and attract domestic and foreign investment at the regional level. In order to improve the state regulation of investment activities in agriculture, it is proposed to create a specialized investment agency in the regions, the purpose of which is financial, organizational, marketing and information support of investors. The organization of the agency's work will help increase the efficiency of investment activities in the following areas: compiling a rat-ing of investment attractiveness of agricultural enterprises in the region; creating appropriate conditions for investment; the ability to objectively determine the value of investment resource.
State regulation of investment activity in agriculture
Keywords: державне регулювання; state regulation; механізм; mechanism; інвестиці; investment; інвестиційна діяльність; investment activity; сільське господарство; agriculture