Особливості діагностики чуми м’ясоїдних у собак в умовах ветеринарної клініки «Айболіт» міста Кривий Ріг - Масенко, В. В.; Masenko, V. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Основною метою досліджень було встановити причини виникнення чуми м’ясоїдних у собак, особливості її перебігу, принципи та методи діагностики в умовах ветеринарної клініки. На основі проведених досліджень вивчено епізоотологічні особливості хвороби: частота прояву чуми м’ясоїдних у собак за віком та породою; сезонність прояву хвороби; особливості клінічного прояву чуми м’ясоїдних у собак. Встановлено ефективність експрес-діагностикумів у діагностиці чуми м’ясоїдних у собак. Розраховано економічну ефективність ветеринарних заходів в результаті лікування. Osnovnoiu metoiu doslidzhen bulo vstanovyty prychyny vynyknennia chumy miasoidnykh u sobak, osoblyvosti yii perebihu, pryntsypy ta metody diahnostyky v umovakh veterynarnoi kliniky. Na osnovi provedenykh doslidzhen vyvcheno epizootolohichni osoblyvosti khvoroby: chastota proiavu chumy miasoidnykh u sobak za vikom ta porodoiu; sezonnist proiavu khvoroby; osoblyvosti klinichnoho proiavu chumy miasoidnykh u sobak. Vstanovleno efektyvnist ekspres-diahnostykumiv u diahnostytsi chumy miasoidnykh u sobak. Rozrakhovano ekonomichnu efektyvnist veterynarnykh zakhodiv v rezultati likuvannia.
Osoblyvosti diahnostyky chumy miasoidnykh u sobak v umovakh veterynarnoi kliniky «Aibolit» mista Kryvyi Rih
Keywords: собаки; dogs; епізоотична ситуація; epizootic situation; діагностика і лікування; diagnosis and treatment; клінічні ознаки; clinical signs; чума м’ясоїдних; carnivorous plague