Порівняльна оцінка ступеня дегуміфікації в різних генетичних горизонтах чорноземів звичайних на ріллі відносно цілини в умовах степової зони України - Крамарьов, Сергій Михайлович; Kramarev, Sergiy; Артеменко, С.; Artemenko, S.; Сидоренко, Ю.; Sydorenko, Yu.; Жученко, C.; Zhuchenko, S.; Мицик, O.; Mitsik, O.; Токмакова, Л.; Tokmakova, L.; et al. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2012)
Досліджено змінення вмісту гумусу в чорноземах звичайних важкосуглинкових під впливом тривалої дії на них антропогенних факторів. Виконано порівняльну оцінку двох ґрунтових профілів – на ріллі та цілині. Відзначено різке зниження вмісту гумусу на ріллі, особливо у верхніх шарах ґрунту. The change of humus content in ordinary chernozems has been studied heavy loam under the influence of prolonged exposure to anthropogenic factors. A comparative assessment of two soil profiles - on arable land and virgin land. There was a sharp decrease in the humus content in the arable land, especially in the upper layers soil.
The assessment of the degree of degumism in the different genetic horizons of the black earths on the rillian is appreciated in the minds of the steppe zone of Ukraine
Keywords: гумус; humus; чорнозем; chernozem; антропогеннi фактори; anthropogenic factors