Особливості впливу вітаміну В12, Кобальту та їх дефіциту на репродуктивну здатність жуйних тварин - Науменко, Ю. М.; Naumenko, Yu. M.; Скляров, Павло Миколайович; Sklyarov, Pavlo; Sklyarov, Pavel; Sklyarov, P. M.; Skliarov, P. M.; Sklyarov, P.; Skliarov, Pavlo; Skliarov, P.; Кошевой, В. І.; Koshevoi, V. I.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Узагальнюючи результати досліджень, зазначимо, що комбінований вплив вітаміну В12 та кобальту має важливе значення у репродукції жуйних, їх дефіцит призводить до виникнення патологій вагітності, затримки розвитку, зниженого імунного статусу нащадків та є фактором зниження заплідненості корів, натомість, фармакокорекція гіпокобальтозу та дефіциту ціанокобаламіну є перспективним напрямком досліджень. Summarizing the research results, we note that the combined effect of vitamin B12 and cobalt is important in the reproduction of ruminants, their deficiency leads to the occurrence of pregnancy pathologies, developmental delays, reduced immune status of offspring and is a factor in reducing the fertility of cows, on the other hand, pharmacocorrection of hypocobaltosis and cyanocobalamin deficiency is promising direction of research.
Peculiarities of the effect of vitamin B12, cobalt and their deficiency on the reproductive capacity of ruminants
Скляров Павло Миколайович https://orcid.org/0000-0002-4379-9583
Keywords: дефіцит вітаміну В12, Кобальту, deficiency of vitamin B12, Cobalt; жуйні тварини; ruminants; репродуктивна здатність; reproductive capacity