Субінволюція матки у корови (клінічний випадок) - Жигало, Р. М.; Zhyhalo, R. M. (Одеський ДАУ, 2024)
Діагноз було поставлено на підставі анамнестичних даних (виділення із зовнішніх статевих органів рідких кров’янистих мас після родів протягом 8 днів) і результатів клінічного дослідження хворої тварини (за піхвового дослідження – гіперемія слизової оболонки піхви та піхвової шийки матки, виділення із шийки матки у піхву ексудату неприємного запаху, буро-червоного кольору; за ректального дослідження – опускання матки в черевну порожнину і збільшення її розмірів і правого рогу, зокрема, витоншення стінки матки, її в'ялість, ригідність та флуктуація при пальпації). Заходи терапії передбачали нормалізацію умов утримання та годівлі, застосування вітамінних препаратів, промивання порожнини матки слабкодезінфікуючими розчинами, ректального масажу матки і препаратів, що скорочують матку, антибактеріальних, дезінтоксикаційних та загальностимуюючих препаратів. Лікування, як і прогнозувалось, пройшло успішно, тварина одужала на 8-му добу. Diahnoz bulo postavleno na pidstavi anamnestychnykh danykh (vydilennia iz zovnishnikh statevykh orhaniv ridkykh krovianystykh mas pislia rodiv protiahom 8 dniv) i rezultativ klinichnoho doslidzhennia khvoroi tvaryny (za pikhvovoho doslidzhennia – hiperemiia slyzovoi obolonky pikhvy ta pikhvovoi shyiky matky, vydilennia iz shyiky matky u pikhvu eksudatu nepryiemnoho zapakhu, buro-chervonoho koloru; za rektalnoho doslidzhennia – opuskannia matky v cherevnu porozhnynu i zbilshennia yii rozmiriv i pravoho rohu, zokrema, vytonshennia stinky matky, yii vialist, ryhidnist ta fluktuatsiia pry palpatsii). Zakhody terapii peredbachaly normalizatsiiu umov utrymannia ta hodivli, zastosuvannia vitaminnykh preparativ, promyvannia porozhnyny matky slabkodezinfikuiuchymy rozchynamy, rektalnoho masazhu matky i preparativ, shcho skorochuiut matku, antybakterialnykh, dezintoksykatsiinykh ta zahalnostymuiuiuchykh preparativ. Likuvannia, yak i prohnozuvalos, proishlo uspishno, tvaryna oduzhala na 8-mu dobu.
Subinvoliutsiia matky u korovy (klinichnyi vypadok)
Keywords: хвороби корів; khvoroby koriv; субінволюції матки; subinvoliutsii matky; акушерсько-гінекологічні захворювання; akushersko-hinekolohichni zakhvoriuvannia