Клініко-експериментальне обґрунтування комплексної діагностики та лікування сук за мастопатії - Хомутенко, Вікторія Леонідівна; Khomutenko, Viktoriia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Дисертаційна робота присвячена клініко-експериментальному обґрунтуванню комплексного підходу до діагностики та лікування мастопатії у собак. Дослідження базується на аналізі кореляційних зв'язків між анамнестичними даними, результатами візуальної діагностики, патоморфологічними та імуногістохімічними змінами, що призводять до порушеннями гемостазіологічної рівноваги. Ці аспекти сформували основу для розроблення патогенетичного протоколу лікування, що передбачає використання перепрофільованого антигіперглікемічного препарату метформіну, що спрямований на збереження репродуктивного здоров’я та покращення якості життя собак уникаючи необхідності хірургічного втручання. Dysertatsiina robota prysviachena kliniko-eksperymentalnomu obgruntuvanniu kompleksnoho pidkhodu do diahnostyky ta likuvannia mastopatii u sobak. Doslidzhennia bazuietsia na analizi koreliatsiinykh zviazkiv mizh anamnestychnymy danymy, rezultatamy vizualnoi diahnostyky, patomorfolohichnymy ta imunohistokhimichnymy zminamy, shcho pryzvodiat do porushenniamy hemostaziolohichnoi rivnovahy. Tsi aspekty sformuvaly osnovu dlia rozroblennia patohenetychnoho protokolu likuvannia, shcho peredbachaie vykorystannia pereprofilovanoho antyhiperhlikemichnoho preparatu metforminu, shcho spriamovanyi na zberezhennia reproduktyvnoho zdorovia ta pokrashchennia yakosti zhyttia sobak unykaiuchy neobkhidnosti khirurhichnoho vtruchannia.
Kliniko-eksperymentalne obgruntuvannia kompleksnoi diahnostyky ta likuvannia suk za mastopatii
Keywords: собаки; sobaky; молочна залоза; molochna zaloza; мастопатія; mastopatiia; доброякісні пухлини; dobroiakisni pukhlyny; індекс маси тіла; indeks masy tila; ожиріння; ozhyrinnia; прогестерон; prohesteron; фолікулостимулюючий гормон; folikulostymuliuiuchyi hormon; пролактин; prolaktyn; естрадіол; estradiol; онкомаркери; onkomarkery