Обґрунтування конструкційно-технологічних параметрів обладнання для плющення кормового зерна - Іщенко, Ростислав Сергійович; Ishchenko, Rostyslav Serhiiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У дипломній роботі розглянуто проблему підвищення ефективності підготовки фуражного зерна до плющення шляхом його очищення від дрібних і крупних домішок на універсальному гравітаційному сепараторі. Подано аналіз існуючих способів і технічних засобів сепарації зерна, досліджено фізико-механічні властивості пшениці, ячменю та вівса, що визначають умови гравітаційного розділення. Теоретично обґрунтовано конструктивно-технологічні параметри сепарувальних гребенок з комбінованими прутками та дугоподібних скатних дощок, визначено раціональні довжину, кут нахилу та кількість гребенок, а також допустиму подачу зернового матеріалу. За результатами лабораторних досліджень установлено, що запропонований сепаратор забезпечує ефективне виділення домішок при подачі до 9–10 т/год та дозволяє зменшити питомі експлуатаційні витрати порівняно з базовими зразками обладнання. Окрему увагу приділено вимогам охорони праці та безпечної експлуатації технологічної лінії з урахуванням чинних українських та європейських норм. U dyplomnii roboti rozghlianuto problemu pidvyshchennia efektyvnosti pidhotovky furazhnoho zerna do pliushchennia shliakhom yoho ochyshchennia vid dribnykh i krupnykh domishok na universalnomu hravitatsiinomu separatori. Podano analiz isnuiuchykh sposobiv i tekhnichnykh zasobiv separatsii zerna, doslidzheno fizyko-mekhanichni vlastyvosti pshenytsi, yachmeniu ta vivsa, shcho vyznachaiut umovy hravitatsiinoho rozdilennia. Teoretychno obgruntovano konstruktyvno-tekhnolohichni parametry separuvalnykh hrebenok z kombinovanymy prutkamy ta duhopodibnykh skatnykh doshchok, vyznacheno ratsionalni dovzhynu, kut nakhylu ta kilkist hrebenok, a takozh dopustymu podachu zernovoho materialu. Za rezultatamy laboratornykh doslidzhen ustanovleno, shcho zaproponovanyi separator zabezpechuie efektyvne vydilennia domishok pry podachi do 9–10 t/hod ta dozvoliaie zmenshyty pytomi ekspluatatsiini vytraty porivniano z bazovymy zrazkamy obladnannia. Okremu uvahu prydileno vymoham okhorony pratsi ta bezpechnoi ekspluatatsii tekhnolohichnoi linii z urakhuvanniam chynnykh ukrainskykh ta yevropeiskykh norm.
Obgruntuvannia konstruktsiino-tekhnolohichnykh parametriv obladnannia dlia pliushchennia kormovoho zerna
Keywords: фуражне зерно; furazhne zerno; гравітаційний сепаратор; hravitatsiinyi separator; сепарація домішок; separatsiia domishok; плющення зерна; pliushchennia zerna; сепарувальна гребінка; separuvalna hrebinka; комбіновані прутки; kombinovani prutky