Отруєння тварин антибіотиками групи пеніциліну при порушенні настанов застосування - Шворак, І. С.; Shvorak, I. S.; Гаращук, Марина Іванівна; Garashuk, M. I.; Garashchuk, M.; Harashchuk, M. I.; Garashuk, Marina; Garaschuk, M. I. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
У тезах розглянуто токсичні ефекти пеніцилінів у тварин, причини їх виникнення, клінічні прояви та заходи профілактики. Встановлено, що основними наслідками неправильного застосування або передозування пеніцилінів є алергічні реакції, анафілактичний шок, гастроінтестинальні розлади, а також токсичне ураження нирок, печінки, центральної нервової та серцево-судинної систем. На основі клінічних спостережень у собак і котів описано підходи до симптоматичного лікування та наголошено на важливості дотримання дозування, контролю стану тварин і попереднього тестування на чутливість до препаратів для запобігання розвитку токсикозів. U tezakh rozghlianuto toksychni efekty penitsyliniv u tvaryn, prychyny yikh vynyknennia, klinichni proiavy ta zakhody profilaktyky. Vstanovleno, shcho osnovnymy naslidkamy nepravylnoho zastosuvannia abo peredozuvannia penitsyliniv ye alerhichni reaktsii, anafilaktychnyi shok, hastrointestynalni rozlady, a takozh toksychne urazhennia nyrok, pechinky, tsentralnoi nervovoi ta sertsevo-sudynnoi system. Na osnovi klinichnykh sposterezhen u sobak i kotiv opysano pidkhody do symptomatychnoho likuvannia ta naholosheno na vazhlyvosti dotrymannia dozuvannia, kontroliu stanu tvaryn i poperednoho testuvannia na chutlyvist do preparativ dlia zapobihannia rozvytku toksykoziv.
Otruiennia tvaryn antybiotykamy hrupy penitsylinu pry porushenni nastanov zastosuvannia
Гаращук Марина Іванівна https://orcid.org/0000-0003-1533-6490
Keywords: пеніциліни; penitsyliny; токсикоз; toksykoz; алергічні реакції; alerhichni reaktsii; ветеринарна медицина; veterynarna medytsyna