Методика чисельного моделювання висівного апарата селекційної сівалки дрібнонасіннєвих культур - Яропуд, Віталій Миколайович; Yaropud, Vitaly; Алієв, Ельчин Бахтияр огли; Aliiev, Elchyn; Дацюк, Дмитро Анатолійович; Datsyuk, Dmytro (Національний університет біоресурсів і природокористування України, 2021)
В статті викладена методика чисельного моделювання процесу висіву насіннєвого матеріалу дрібнонасіннєвих культур в програмному пакеті STAR-CCM+ на основі створеної 3D-моделі висівного апарату і прийнятих фізичних моделей. Представлені граничні і початкові умови моделювання. Для перевірки створеної симуляції розробленого висівного апарата селекційної сівалки отримана візуалізація процесу його роботи і визначено динаміку кількісних витрат насіння. Проведено розрахунок середнього значення кількісних витрат насіння і його середньоквадратичного відхилення. Обґрунтовано, що для подальших досліджень в якості факторів досліджень обрано: виготовлення дозатора циліндричної форми (І – трикутник, ІІ – напівколо, ІІІ – прямокутник), кут повороту заслінки α, проміжок часу, коли заслінка відкрита або закрита Δt, швидкість переміщення сівалки V. The article describes the method of numerical modeling of the process of sowing seed material of small seed crops in the software package STAR-CCM + on the basis of the created 3D-model of the sowing machine and the adopted physical models. Boundary and initial conditions of modeling are presented. To check the created simulation of the developed sowing device of a selection seeder the visualization of process of its work is received and dynamics of quantitative expenses of seeds is defined. The calculation of the average value of the quantitative consumption of seeds and its standard deviation. It is substantiated that for further researches the following are chosen as research factors: execution of the expression of the dispenser of cylindrical form (І - triangle, ІІ - semicircle, ІІІ - rectangle), angle of rotation of the damper α, time interval when the damper is open or closed Δt, seed drill speed V.
Methods of numerical modeling of sowing apparatus of selection seeder of small-seed crops
Keywords: висівний апарат; sowing machine; насіння; seeds; дрібнонасіннєві культури; small seed crops; чисельне моделювання; numerical modeling; методика; methods; симуляція; simulation