Маркетингові підходи психологічного впливу на споживачів - Багорка, Марія Олександрівна; Bahorka, Mariia; Юрченко, Наталія Іванівна; Yurchenko, Nataliia (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
У цьому дослідженні була зроблена спроба проаналізувати психологію споживача у зв’язку з різними методами маркетингу, які використовують маркетологи для донесення своїх повідомлень до цільових споживачів. Акцент робиться на поглибленому розумінні того, які психологічні фактори впливають на купівельну поведінку споживачів. Вивчаючи поведінку споживачів і процеси прийняття рішень, маркетологи можуть розробити ефективні стратегії, які резонують з їхніми клієнтами. Це розуміння дозволяє маркетологам створювати переконливі повідомлення, розробляти привабливі рекламні оголошення та розробляти продукти та послуги, які відповідають потребам і бажанням їхніх клієнтів. Одним із аспектів психології, який має особливе відношення до маркетингу, є вивчення споживчої мотивації. Розуміючи, що спонукає споживачів приймати рішення про покупку, маркетологи можуть створювати маркетингові кампанії, які враховують ці мотиви. Маркетологи повинні мати чітке розуміння та візуалізацію психології споживачів, аби успішно функціонувати на сучасному конкурентному ринку, не втрачаючи позицій перед конкурентами. Виходячи з цього, необхідно не лише дотримуватись заявленої якості пропозиції, а й поступово її підвищувати. Крім того, слід формувати в бренді чітко виражену індивідуальність, яка відповідатиме цінностям і очікуванням цільової аудиторії, щоб стимулювати споживчий інтерес. Практична складова полягає в тому, що маркетологи можуть використовувати результати для розуміння поведінки споживачів. У цьому контексті дослідження показало, що інструменти маркетингу є найвпливовішими важелями впливу на рішення споживачів про покупку товару. Розуміння психології рішень про купівлю дозволить маркетологам створювати переконливі та ефективні маркетингові стратегії. Вивчаючи емоції, сприйняття та когнітивні упередження споживачів, маркетологи можуть формувати поведінку споживачів і стимулювати продажі. Поведінка споживача охоплює широкий спектр факторів, включаючи культурні, соціальні та психологічні впливи. Маркетологи повинні аналізувати та інтерпретувати ці впливи, щоб розробити ефективні маркетингові стратегії. U tsomu doslidzhenni bula zroblena sproba proanalizuvaty psykholohiiu spozhyvacha u zviazku z riznymy metodamy marketynhu, yaki vykorystovuiut marketolohy dlia donesennia svoikh povidomlen do tsilovykh spozhyvachiv. Aktsent robytsia na pohlyblenomu rozuminni toho, yaki psykholohichni faktory vplyvaiut na kupivelnu povedinku spozhyvachiv. Vyvchaiuchy povedinku spozhyvachiv i protsesy pryiniattia rishen, marketolohy mozhut rozrobyty efektyvni stratehii, yaki rezonuiut z yikhnimy kliientamy. Tse rozuminnia dozvoliaie marketoloham stvoriuvaty perekonlyvi povidomlennia, rozrobliaty pryvablyvi reklamni oholoshennia ta rozrobliaty produkty ta posluhy, yaki vidpovidaiut potrebam i bazhanniam yikhnikh kliientiv. Odnym iz aspektiv psykholohii, yakyi maie osoblyve vidnoshennia do marketynhu, ye vyvchennia spozhyvchoi motyvatsii. Rozumiiuchy, shcho sponukaie spozhyvachiv pryimaty rishennia pro pokupku, marketolohy mozhut stvoriuvaty marketynhovi kampanii, yaki vrakhovuiut tsi motyvy. Marketolohy povynni maty chitke rozuminnia ta vizualizatsiiu psykholohii spozhyvachiv, aby uspishno funktsionuvaty na suchasnomu konkurentnomu rynku, ne vtrachaiuchy pozytsii pered konkurentamy. Vykhodiachy z tsoho, neobkhidno ne lyshe dotrymuvatys zaiavlenoi yakosti propozytsii, a y postupovo yii pidvyshchuvaty. Krim toho, slid formuvaty v brendi chitko vyrazhenu indyvidualnist, yaka vidpovidatyme tsinnostiam i ochikuvanniam tsilovoi audytorii, shchob stymuliuvaty spozhyvchyi interes. Praktychna skladova poliahaie v tomu, shcho marketolohy mozhut vykorystovuvaty rezultaty dlia rozuminnia povedinky spozhyvachiv. U tsomu konteksti doslidzhennia pokazalo, shcho instrumenty marketynhu ye naivplyvovishymy vazheliamy vplyvu na rishennia spozhyvachiv pro pokupku tovaru. Rozuminnia psykholohii rishen pro kupivliu dozvolyt marketoloham stvoriuvaty perekonlyvi ta efektyvni marketynhovi stratehii. Vyvchaiuchy emotsii, spryiniattia ta kohnityvni uperedzhennia spozhyvachiv, marketolohy mozhut formuvaty povedinku spozhyvachiv i stymuliuvaty prodazhi. Povedinka spozhyvacha okhopliuie shyrokyi spektr faktoriv, vkliuchaiuchy kulturni, sotsialni ta psykholohichni vplyvy. Marketolohy povynni analizuvaty ta interpretuvaty tsi vplyvy, shchob rozrobyty efektyvni marketynhovi stratehii.
Marketynhovi pidkhody psykholohichnoho vplyvu na spozhyvachiv
Keywords: психологія маркетингу; psykholohiia marketynhu; маркетинговий інструментарій; marketynhovyi instrumentarii; методи дослідження; metody doslidzhennia; психологія споживача; psykholohiia spozhyvacha; поведінка споживача; povedinka spozhyvacha; служба маркетингу; sluzhba marketynhu; маркетологи; marketolohy; цільова аудиторія; tsilova audytoriia