Особливості діагностики гепатодистрофії у собак за лабораторними показниками в умовах науково-дослідного центру біобезпеки та екологічного контролю ресурсів агропромислового комплексу Дніпровського державного аграрно-економічного університету - Новікова, В. Ю.; Novikova, V. Yu. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
У дипломній роботі розкрито вирішення завдань та узагальнено отримані результати щодо визначення особливостей діагностики гепатодистрофії у собак за лабораторними показниками. Встановлено, що за гепатодистрофій у собак відбувається достовірне (р<0,05) зниження вмісту гемоглобіну на 13,8 % та на 4,3 % величини гематокриту, що вказує на початкову стадію розвитку анемії. Визначено, що у собак за гепатодистрофії в плазмі крові виявляється вільний білірубін (1,10,1 мкмоль/л). Також достовірним (p<0,05) показником дистрофічного ураження печінки є зниження майже на 15 % кількості альбумінів. Їх частка у загальній кількості білка зменшилась на 8,8 %. Встановлено, що активність аспартатамінотрансферази була збільшеною у 2,0 рази, а аланінамінотрансферази – у 3,0 рази порівняно із собаками з цирозом печінки за одночасного зниження коефіцієнту Де-Рітіса. Активність лактатдегідрогенази у тварин з гепатодистрофічними ураженнями збільшилась на 50%. Одночасно з цим, у собак з ознаками гепатодистрофії встановлено зниження рівня сечовини на 24,5%, та підвищення креатиніну в 1,65 рази. Економічні витрати на лабораторну діагностику гепатодистрофії у собак на базі науково-дослідного центру біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК склали 140,26 грн. за одне дослідження. Thesis reveals the solution of problems and summarizes the results of determining the features of the diagnosis of hepatodystrophy in dogs by laboratory parameters. It was found that with hepatodystrophy in dogs there is a significant (p <0.05) decrease in hemoglobin by 13.8% and 4.3% of hematocrit, which indicates the initial stage of anemia. It has been determined that free bilirubin (1.1±0.1 μmol / l) is detected in dogs with hepatodystrophy. Also, a significant (p <0.05) indicator of dystrophic liver damage is a decrease of almost 15% in the amount of albumin. Their share in the total amount of protein decreased by 8.8%. It was found that the activity of aspartate aminotransferase was increased 2.0 times, and alanine aminotransferase - 3.0 times compared with dogs with cirrhosis with a simultaneous decrease in the De Ritis coefficient. Lactate dehydrogenase activity increased by 50% in animals with hepatodystrophic lesions. At the same time, dogs with signs of hepatodystrophy showed a decrease in urea by 24.5% and an increase in creatinine by 1.65 times. Economic costs for laboratory diagnosis of hepatodystrophy in dogs on the basis of the Research Center for Biosafety and Environmental Control of Agricultural Resources amounted to UAH 140.26. for one study.
Features of diagnosis of hepatodystrophy in dogs by laboratory indicators in the research center of biosafety and environmental control of resources of the agro-industrial complex of the Dnieper State Agrarian and Economic University
Keywords: собаки; dogs; гепатодистрофія; hepatodystrophy; цироз; cirrhosis; ензими; enzymes; лабораторна діагностика; laboratory diagnostics