Сортова варіативність за показниками врожайності та якості як основа стабільного відтворення для агроценозів пшениці озимої в умовах науково-освітнього центру практичної підготовки Дніпровського державного аграрно-економічного університету - Мирошниченко, Олександр Миколайович; Myroshnychenko, Oleksandr Mykolaiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
Пшениця озима – основна стратегічна культура аграрного сектору України. Підтвердженням цьому є сталі досить великі площі посіву цієї культури у нашій державі. У вирощуванні пшениці озимої є свої труднощі, які пов’язані з впливом нерегульованих природніх факторів на розвиток та формування урожайності. На сьогодні галузь рослинництва розвивається інтенсивним шляхом, а тому важливим питання є створення та впровадження у виробництво високопродуктивних, стійких до несприятливих факторів навколишнього середовища сортів пшениці озимої. Pshenytsia ozyma – osnovna stratehichna kultura ahrarnoho sektoru Ukrainy. Pidtverdzhenniam tsomu ye stali dosyt velyki ploshchi posivu tsiiei kultury u nashii derzhavi. U vyroshchuvanni pshenytsi ozymoi ye svoi trudnoshchi, yaki poviazani z vplyvom nerehulovanykh pryrodnikh faktoriv na rozvytok ta formuvannia urozhainosti. Na sohodni haluz roslynnytstva rozvyvaietsia intensyvnym shliakhom, a tomu vazhlyvym pytannia ye stvorennia ta vprovadzhennia u vyrobnytstvo vysokoproduktyvnykh, stiikykh do nespryiatlyvykh faktoriv navkolyshnoho seredovyshcha sortiv pshenytsi ozymoi.
Sortova variatyvnist za pokaznykamy vrozhainosti ta yakosti yak osnova stabilnoho vidtvorennia dlia ahrotsenoziv pshenytsi ozymoi v umovakh naukovo-osvitnoho tsentru praktychnoi pidhotovky Dniprovskoho derzhavnoho ahrarno-ekonomichnoho universytetu
Keywords: пшениця м’яка озима; pshenytsia miaka ozyma; сорт; sort; якість зерна; yakist zerna; структура врожайності; struktura vrozhainosti