Ефективність дегельмінтизацій за змішаної нематодозної інвазії свиней - Пономар, С. І.; Ponomar, S. I.; Шендрик, Христина Миколаївна; Shendryk, Chrystyna; Кручиненко, О. В.; Kruchynenko, O. V.; Кичилюк, Ю. В.; Kychyliuk, Yu. V. (Дніпропетровський ДАЕУ, 2014)
Визначено антигельмінтний ефект нематоцидних препаратів за різних асоціацій аскарозної, езофагостомозної, стронгілоїдозної та трихурозної інвазій у свиней. Стверджується, що за змішаних гельмінтозів визначальну роль відіграють лікарська форма, доза та кратність введення препарату. Так, 100 % ЕЕ та ІЕ констатували за дегельмінтизації тварин препаратами бензимідазолів, макроциклічних лактонів та левамізолу у відповідних схемах їх застосування. Однак жодним із випробовуваних засобів не досягнуто повної елімінації з організму свиней трихурисів. Vyznacheno antyhelmintnyi efekt nematotsydnykh preparativ za riznykh asotsiatsii askaroznoi, ezofahostomoznoi, stronhiloidoznoi ta trykhuroznoi invazii u svynei. Stverdzhuietsia, shcho za zmishanykh helmintoziv vyznachalnu rol vidihraiut likarska forma, doza ta kratnist vvedennia preparatu. Tak, 100 % EE ta IE konstatuvaly za dehelmintyzatsii tvaryn preparatamy benzymidazoliv, makrotsyklichnykh laktoniv ta levamizolu u vidpovidnykh skhemakh yikh zastosuvannia. Odnak zhodnym iz vyprobovuvanykh zasobiv ne dosiahnuto povnoi eliminatsii z orhanizmu svynei trykhurysiv.
Efektyvnist dehelmintyzatsii za zmishanoi nematodoznoi invazii svynei
Keywords: препарати фенбендазолу, альбендазолу, левамізолу, івермектину та моксидектину; preparaty fenbendazolu, albendazolu, levamizolu, ivermektynu ta moksydektynu; змішана нематодозна інвазія свиней; zmishana nematodozna invaziia svynei; ефективні схеми дегельмінтизації; efektyvni skhemy dehelmintyzatsii