Удосконалення стратегічного управління логістикою виробничих та маркетингових систем підприємства - Голуб, Віталій Олександрович; Holub, Vitalii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Метою дослідження є розробка та обґрунтування стратегічних заходів для покращення управління логістичними процесами, інтеграції логістичних функцій з виробничими та маркетинговими системами підприємства з метою підвищення ефективності, зниження витрат і забезпечення конкурентних переваг. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання: 1. Проаналізувати теоретичні аспекти стратегічного управління логістикою та його роль у підвищенні ефективності підприємства. 2. Вивчити сучасні методологічні підходи до управління логістичними процесами та інтеграції логістичних функцій з виробничими та маркетинговими системами. 3. Провести аналіз поточного стану логістичних систем підприємства, виявити основні проблеми та недоліки. 4. Розробити рекомендації щодо удосконалення логістичного управління, впровадження інноваційних технологій та оптимізації логістичних процесів. 5. Оцінити ефективність запропонованих заходів та їх вплив на загальну ефективність підприємства. Об'єктом дослідження є логістичні процеси підприємства, включаючи виробничі та маркетингові системи. Предметом дослідження є стратегії управління логістикою, методи інтеграції логістичних функцій з виробничими та маркетинговими системами, інструменти та технології для підвищення ефективності логістичних процесів. Дослідження кваліфікаційної роботи містять результати, одержані через застосування наступних методів: аналіз літературних джерел, що включає вивчення наукових публікацій, монографій, книг та статей, присвячених стратегічному управлінню логістикою; емпіричний аналіз, який охоплює збір та аналіз даних з підприємства, дослідження практичних аспектів логістичної діяльності; порівняльний аналіз, що порівнює різні підходи до управління логістикою, визначає кращі практики та їх адаптацію до умов підприємства; системний аналіз, що розглядає логістичні процеси підприємства як єдину систему, виявляючи взаємозв'язки між різними її елементами; та моделювання, яке розробляє моделі оптимізації логістичних процесів і прогнозує результати впровадження запропонованих заходів. Metoiu doslidzhennia ye rozrobka ta obgruntuvannia stratehichnykh zakhodiv dlia pokrashchennia upravlinnia lohistychnymy protsesamy, intehratsii lohistychnykh funktsii z vyrobnychymy ta marketynhovymy systemamy pidpryiemstva z metoiu pidvyshchennia efektyvnosti, znyzhennia vytrat i zabezpechennia konkurentnykh perevah. Dlia dosiahnennia postavlenoi mety neobkhidno vyrishyty nastupni zavdannia: 1. Proanalizuvaty teoretychni aspekty stratehichnoho upravlinnia lohistykoiu ta yoho rol u pidvyshchenni efektyvnosti pidpryiemstva. 2. Vyvchyty suchasni metodolohichni pidkhody do upravlinnia lohistychnymy protsesamy ta intehratsii lohistychnykh funktsii z vyrobnychymy ta marketynhovymy systemamy. 3. Provesty analiz potochnoho stanu lohistychnykh system pidpryiemstva, vyiavyty osnovni problemy ta nedoliky. 4. Rozrobyty rekomendatsii shchodo udoskonalennia lohistychnoho upravlinnia, vprovadzhennia innovatsiinykh tekhnolohii ta optymizatsii lohistychnykh protsesiv. 5. Otsinyty efektyvnist zaproponovanykh zakhodiv ta yikh vplyv na zahalnu efektyvnist pidpryiemstva. Obiektom doslidzhennia ye lohistychni protsesy pidpryiemstva, vkliuchaiuchy vyrobnychi ta marketynhovi systemy. Predmetom doslidzhennia ye stratehii upravlinnia lohistykoiu, metody intehratsii lohistychnykh funktsii z vyrobnychymy ta marketynhovymy systemamy, instrumenty ta tekhnolohii dlia pidvyshchennia efektyvnosti lohistychnykh protsesiv. Doslidzhennia kvalifikatsiinoi roboty mistiat rezultaty, oderzhani cherez zastosuvannia nastupnykh metodiv: analiz literaturnykh dzherel, shcho vkliuchaie vyvchennia naukovykh publikatsii, monohrafii, knyh ta statei, prysviachenykh stratehichnomu upravlinniu lohistykoiu; empirychnyi analiz, yakyi okhopliuie zbir ta analiz danykh z pidpryiemstva, doslidzhennia praktychnykh aspektiv lohistychnoi diialnosti; porivnialnyi analiz, shcho porivniuie rizni pidkhody do upravlinnia lohistykoiu, vyznachaie krashchi praktyky ta yikh adaptatsiiu do umov pidpryiemstva; systemnyi analiz, shcho rozghliadaie lohistychni protsesy pidpryiemstva yak yedynu systemu, vyiavliaiuchy vzaiemozviazky mizh riznymy yii elementamy; ta modeliuvannia, yake rozrobliaie modeli optymizatsii lohistychnykh protsesiv i prohnozuie rezultaty vprovadzhennia zaproponovanykh zakhodiv.
Udoskonalennia stratehichnoho upravlinnia lohistykoiu vyrobnychykh ta marketynhovykh system pidpryiemstva
Keywords: підприємство; pidpryiemstvo; управління логістикою; upravlinnia lohistykoiu; виробничи та маркетингови системи; vyrobnychy ta marketynhovy systemy; удосконалення стратегічного управління; udoskonalennia stratehichnoho upravlinnia