Вплив рекреації на стан степових ділянок балки широкої острова Хортиця - Бессонова, Валентина Петрівна; Bessonova, Valentina; Зайцева, Ірина Арнольдівна; Zaytseva, Irina; Яковлєва-Носарь, Світлана Олегівна; Yakovlieva-Nosar, Svetlana (Національний лісотехнічний університет України, 2014)
Досліджено вплив рекреації на видовий склад, біоморфологічну та флороценотич- ну структуру остепнених ділянок балки Широкої о. Хортиця. Встановлено, що на кон- трольних і дослідних ділянках переважають представники степової і лучної флороцено- тичних груп. У межах степової групи в контролі домінує псамофітностепова, а на рек- реаційних ділянках – петрофітностепова підгрупи. Серед лучної групи за умов контро- лю і досліду переважають види суходольнолучної підгрупи. Загалом рекреаційна діяль- ність негативно впливає на видове різноманіття степових рослин балки Широкої, змі- нює спектр флороценотичної структури, призводить до підвищення ценотичної ролі бур'янистих рослин і зменшення кількості дикорослих рослин, що мають високі медо- дайні й декоративні властивості. The recreation effect on the species composition, biomorphological and florocenotic structure of steppefied plots of the island Khortitsya revine Shirokaya was investigated. The representatives of steppe and meadow florocenotic groups are investigated to be dominated both the control and experimental plots. Within the steppe group the psammophyte-steppe subgroup prevails in the control, and in recreational areas – petrophyte-steppe. Among species of the meadow group types of upland meadow subgroup are prevailed in terms of control and experience. In general the recreational activity adversely affects steppe plants species diversity of revine Shirokaya, it changes the spectrum of florocenotic structure, leads to an increase of weeds cenotic role and reducing the number of wild plants with significant melliferous and decorative qualities
The Recreation Effect on the Steppe Areas State of Island Khortitsya Ravine Shirokaja
Keywords: острів Хортиця; island Khortitsya; балка Широка; revine Shirokaya; флористичний аналіз; floristic analysis; проективне покриття; projective cover; біоморфологічна та флороценотична структура; biomorphological and florocenotic structure; степова рослинність; steppe flora