Вплив мінеральних добрив на урожайність зерна сочевиці в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «СВП Україна» Дніпровського району Дніпропетровської області - Пляс, Олексій Володимирович; Plias, Oleksii Volodymyrovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
В дипломній роботі проаналізовано вплив різних доз удобрення на процеси зміни росту і розвитку рослин, урожайність зерна сочевиці та її економічної ефективності вирощування. Проведеними дослідженнями встановлено, що оптимальними дозами для росту і розвитку сочевиці є: застосування добрив у дозах N20Р20К20 та Р40-50К40-50, що підвищувало урожайність зерна сочевиці на 0,15-0,20 т/га, або на 8,8-11,7%, особливо при використанні азотних добрив (N20Р20К20) де прибавка була максимальною 0,2 т/га, або 11,7%, які забезпечують максимальний урожай зерна і високі показники економічної ефективності. V dyplomnii roboti proanalizovano vplyv riznykh doz udobrennia na protsesy zminy rostu i rozvytku roslyn, urozhainist zerna sochevytsi ta yii ekonomichnoi efektyvnosti vyroshchuvannia. Provedenymy doslidzhenniamy vstanovleno, shcho optymalnymy dozamy dlia rostu i rozvytku sochevytsi ye: zastosuvannia dobryv u dozakh N20R20K20 ta R40-50K40-50, shcho pidvyshchuvalo urozhainist zerna sochevytsi na 0,15-0,20 t/ha, abo na 8,8-11,7%, osoblyvo pry vykorystanni azotnykh dobryv (N20R20K20) de prybavka bula maksymalnoiu 0,2 t/ha, abo 11,7%, yaki zabezpechuiut maksymalnyi urozhai zerna i vysoki pokaznyky ekonomichnoi efektyvnosti.
Vplyv mineralnykh dobryv na urozhainist zerna sochevytsi v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «SVP Ukraina» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: сочевиця; sochevytsia; ріст і розвиток рослин; rist i rozvytok roslyn; стимулятори росту; stymuliatory rostu; економічна ефективність; ekonomichna efektyvnist; охорона праці; okhorona pratsi