Використання видів роду Catalpa Scop. в озелененні та їх біологічні особливості в урботехногенних умовах м. Дніпро - Александрова, Ольга Вікторівна; Aleksandrova, Olha Viktorivna (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Об’єкт дослідження: рослини роду Catalpa Scop.: Catalpa bignonioides і Catalpa speciosa, які зростають у зелених насадженнях міста Дніпро на ділянках з різним рівнем техногенного навантаження. Мета роботи: проаналізувати біологічні особливості та стан дерев роду Catalpa при їх зростанні за урботехногенних умов міста Дніпро на ділянках, що відрізняються за рівнем газодимових викидів. Методи дослідження: маршрутний облік, морфометричні, таксаційні, екологічні, ваговий, мікрохімічний, порівняння, аналізу, синтезу, статистичні. Використана апаратура: висотомір SUUNTO PM-5/1520, штангенциркуль із мікрометром Стандарт 150, ваги, мікроскоп Біомед-4. Проведені інвентаризаційні роботи щодо встановлення чисельності та видового складу представників роду Catalpa у зелених насадженнях на 4-х ділянках із різним рівнем забруднення. Здійснено основні їх таксаційні виміри (висота рослин, діаметр стовбура). Досліджено вплив різного ступеня техногенного навантаження на низку морфометричних показників вегетативної та генеративної сфер рослин роду Catalpa порівняно з контролем (парк Обухівка). Особливо негативні прояви відмічаються у рослин, що зростають на проспектах С. Нігояна та Б. Хмельницького, в меншій мірі – на території житлового масиву Тополя-3. Obiekt doslidzhennia: roslyny rodu Catalpa Scop.: Catalpa bignonioides i Catalpa speciosa, yaki zrostaiut u zelenykh nasadzhenniakh mista Dnipro na diliankakh z riznym rivnem tekhnohennoho navantazhennia. Meta roboty: proanalizuvaty biolohichni osoblyvosti ta stan derev rodu Catalpa pry yikh zrostanni za urbotekhnohennykh umov mista Dnipro na diliankakh, shcho vidrizniaiutsia za rivnem hazodymovykh vykydiv. Metody doslidzhennia: marshrutnyi oblik, morfometrychni, taksatsiini, ekolohichni, vahovyi, mikrokhimichnyi, porivniannia, analizu, syntezu, statystychni. Vykorystana aparatura: vysotomir SUUNTO PM-5/1520, shtanhentsyrkul iz mikrometrom Standart 150, vahy, mikroskop Biomed-4. Provedeni inventaryzatsiini roboty shchodo vstanovlennia chyselnosti ta vydovoho skladu predstavnykiv rodu Catalpa u zelenykh nasadzhenniakh na 4-kh diliankakh iz riznym rivnem zabrudnennia. Zdiisneno osnovni yikh taksatsiini vymiry (vysota roslyn, diametr stovbura). Doslidzheno vplyv riznoho stupenia tekhnohennoho navantazhennia na nyzku morfometrychnykh pokaznykiv vehetatyvnoi ta heneratyvnoi sfer roslyn rodu Catalpa porivniano z kontrolem (park Obukhivka). Osoblyvo nehatyvni proiavy vidmichaiutsia u roslyn, shcho zrostaiut na prospektakh S. Nihoiana ta B. Khmelnytskoho, v menshii miri – na terytorii zhytlovoho masyvu Topolia-3.
Vykorystannia vydiv rodu Catalpa Scop. v ozelenenni ta yikh biolohichni osoblyvosti v urbotekhnohennykh umovakh m. Dnipro
Keywords: характеристика вегетативних та генеративних органів; kharakterystyka vehetatyvnykh ta heneratyvnykh orhaniv; інтродуковані види; introdukovani vydy; зелені насадження м. Дніпро; zeleni nasadzhennia m. Dnipro; Catalpa bignonioides і Catalpa speciosa; Catalpa bignonioides i Catalpa speciosa; техногенне забруднення; tekhnohenne zabrudnennia; декоративність; dekoratyvnist