Аналіз видового різноманіття деревних насаджень та елементів благоустрою парку Перемога м. Лозова Харківської області - Мяснянкіна, Анна Костянтинівна; Miasniankina, Anna Kostiantynivna (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Мета роботи: проаналізувати видове різноманіття та віталітетний стан деревних насаджень парку Перемога м. Лозова, провести оцінку таксаційних показників, відповідності їх екологічним умовам. Проведено аналіз екологічних умов парку Перемога, інвентаризацію деревних насаджень, оцінку їх віталітетного стану та окремих таксаційних показників. Дендрофлора представлена 3218 екз., які належать до 43-х видів і 17-ти родин. Частка хвойних рослин становить лише 0,7 %. Паркові насадження мають достатнє видове і сортове дендрорізноманіття, індекс видового багатства становить 11,97. Видами-домінантами є клен гостролистий та липа серцелиста. У середньому діаметр стовбура складає біля 35 см, висота – 14 м. Індекс життєвого стану деревостану дорівнює 86,7, що характеризує його як «здоровий». Асортимент рослин неповністю співпадає з екологічними умовами дослідної території. Надані практичні рекомендації щодо часткової реконструкції окремої ділянок парку, яка відноситься до зони тихого відпочинку. Meta roboty: proanalizuvaty vydove riznomanittia ta vitalitetnyi stan derevnykh nasadzhen parku Peremoha m. Lozova, provesty otsinku taksatsiinykh pokaznykiv, vidpovidnosti yikh ekolohichnym umovam. Provedeno analiz ekolohichnykh umov parku Peremoha, inventaryzatsiiu derevnykh nasadzhen, otsinku yikh vitalitetnoho stanu ta okremykh taksatsiinykh pokaznykiv. Dendroflora predstavlena 3218 ekz., yaki nalezhat do 43-kh vydiv i 17-ty rodyn. Chastka khvoinykh roslyn stanovyt lyshe 0,7 %. Parkovi nasadzhennia maiut dostatnie vydove i sortove dendroriznomanittia, indeks vydovoho bahatstva stanovyt 11,97. Vydamy-dominantamy ye klen hostrolystyi ta lypa sertselysta. U serednomu diametr stovbura skladaie bilia 35 sm, vysota – 14 m. Indeks zhyttievoho stanu derevostanu dorivniuie 86,7, shcho kharakteryzuie yoho yak «zdorovyi». Asortyment roslyn nepovnistiu spivpadaie z ekolohichnymy umovamy doslidnoi terytorii. Nadani praktychni rekomendatsii shchodo chastkovoi rekonstruktsii okremoi dilianok parku, yaka vidnosytsia do zony tykhoho vidpochynku.
Analiz vydovoho riznomanittia derevnykh nasadzhen ta elementiv blahoustroiu parku Peremoha m. Lozova Kharkivskoi oblasti
Keywords: проектні пропозиції; proektni propozytsii; парк Перемога; park Peremoha; дендрофлора; dendroflora; м. Лозова; m. Lozova; життєвий стан; zhyttievyi stan; абіотичні та антропогенні чинники; abiotychni ta antropohenni chynnyky; таксація; taksatsiia