Діагностика й розробка напрямів підвищення конкурентоспроможності підприємства - Голованенко, В. С.; Holovanenko, V. S. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Об’єкт дослідження – процес діагностики та розробки напрямів підвищення конкурентоспроможності підприємства. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методологічних і прикладних аспектів підвищення конкурентоспроможності підприємства. Метою роботи є обґрунтування теоретичних і методичних підходів та розробка практичних заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства. Завдання дипломної роботи наступні: - визначити теоретико-методологічні аспекти конкурентоспроможності підприємства; - обґрунтувати заходи, що впливають на конкурентоспроможність підприємства; - охарактеризувати сучасний стан конкурентоспроможності підприємства; - оцінити фінансовий стан підприємства; - провести порівняльну оцінку ефективності професійної діяльності підприємства; - розробити заходи щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства. Методи дослідження. В основу методики дослідження покладені методичні матеріали, інструкції, наукові та періодичні джерела, офіційні статистичні дані та дані результатів діяльності ФОП «Бєлашов Олександр Андрійович». Досліджуваний період охоплює 2018-2022 роки. Під час написання дипломної роботи магістра застосовувались загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, такі як аналіз, синтез, діалектичний, табличний, аналітичного прогнозування, статистико-економічної обробки. Наукова новизна одержаних результатів полягає у розроблені алгоритму організаційно-економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності підприємства з урахуванням його конкурентного становища в ринковому середовищі. Найбільш вагомими результатами роботи, що мають наукову новизну, є такі: дістало подальший розвиток: - теоретичне обґрунтування факторів впливу на конкурентоспроможність підприємства; - аргументовано доведена порівняльна оцінка ефективності професійної діяльності підприємства; - обґрунтовано доцільність впровадження спеціалізованого програмного забезпечення задля підвищення конкурентоспроможності підприємства. Досліджена сутність понять «конкуренція» та «конкурентоспроможність»; визначено основне значення у трактуванні цих понять; проведено аналіз господарської діяльності підприємства; досліджено його фінансовий стан; проведена порівняльна оцінка ефективності професійної діяльності клініки; доведено доцільність впровадження спеціалізованого програмного забезпечення з орієнтацією на підвищення конкурентоспроможності підприємства Практична сутність одержаних результатів : розробленні заходи для підвищення конкурентоспроможності підприємства в умовах зовнішніх факторів може сприяти покращенню конкурентного потенціалу ветеринарної клініки. Obiekt doslidzhennia – protses diahnostyky ta rozrobky napriamiv pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva. Predmetom doslidzhennia ye sukupnist teoretychnykh, metodolohichnykh i prykladnykh aspektiv pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva. Metoiu roboty ye obgruntuvannia teoretychnykh i metodychnykh pidkhodiv ta rozrobka praktychnykh zakhodiv shchodo pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva. Zavdannia dyplomnoi roboty nastupni: - vyznachyty teoretyko-metodolohichni aspekty konkurentospromozhnosti pidpryiemstva; - obgruntuvaty zakhody, shcho vplyvaiut na konkurentospromozhnist pidpryiemstva; - okharakteryzuvaty suchasnyi stan konkurentospromozhnosti pidpryiemstva; - otsinyty finansovyi stan pidpryiemstva; - provesty porivnialnu otsinku efektyvnosti profesiinoi diialnosti pidpryiemstva; - rozrobyty zakhody shchodo pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva. Metody doslidzhennia. V osnovu metodyky doslidzhennia pokladeni metodychni materialy, instruktsii, naukovi ta periodychni dzherela, ofitsiini statystychni dani ta dani rezultativ diialnosti FOP «Bielashov Oleksandr Andriiovych». Doslidzhuvanyi period okhopliuie 2018-2022 roky. Pid chas napysannia dyplomnoi roboty mahistra zastosovuvalys zahalnonaukovi ta spetsialni metody doslidzhennia, taki yak analiz, syntez, dialektychnyi, tablychnyi, analitychnoho prohnozuvannia, statystyko-ekonomichnoi obrobky. Naukova novyzna oderzhanykh rezultativ poliahaie u rozrobleni alhorytmu orhanizatsiino-ekonomichnoho mekhanizmu zabezpechennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva z urakhuvanniam yoho konkurentnoho stanovyshcha v rynkovomu seredovyshchi. Naibilsh vahomymy rezultatamy roboty, shcho maiut naukovu novyznu, ye taki: distalo podalshyi rozvytok: - teoretychne obgruntuvannia faktoriv vplyvu na konkurentospromozhnist pidpryiemstva; - arhumentovano dovedena porivnialna otsinka efektyvnosti profesiinoi diialnosti pidpryiemstva; - obgruntovano dotsilnist vprovadzhennia spetsializovanoho prohramnoho zabezpechennia zadlia pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva. Doslidzhena sutnist poniat «konkurentsiia» ta «konkurentospromozhnist»; vyznacheno osnovne znachennia u traktuvanni tsykh poniat; provedeno analiz hospodarskoi diialnosti pidpryiemstva; doslidzheno yoho finansovyi stan; provedena porivnialna otsinka efektyvnosti profesiinoi diialnosti kliniky; dovedeno dotsilnist vprovadzhennia spetsializovanoho prohramnoho zabezpechennia z oriientatsiieiu na pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva Praktychna sutnist oderzhanykh rezultativ : rozroblenni zakhody dlia pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva v umovakh zovnishnikh faktoriv mozhe spryiaty pokrashchenniu konkurentnoho potentsialu veterynarnoi kliniky.
Diahnostyka y rozrobka napriamiv pidvyshchennia konkurentospromozhnosti pidpryiemstva
Keywords: конкурентоспроможність; competitiveness; підприємство; enterprise; конкуренція; competition